'Maar wij noemen hen Joden'

Antizionisme in de praktijk

Klaas A.D. Smelik

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
'Maar wij noemen hen Joden'

paperback/ gebrocheerd: € 19.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789463385848, 282 blz., April 2019
Formaat: 21.5 (h) x 13.5 (b) x 2.5 (d) cm. Gewicht: 385 gram.

Uitgever: Aspekt B.V., Uitgeverij

serienaam/reeks: CIDI-INFORMATIEREEKS

trefwoorden: anti antisemitisme cidi demonstratie joden jodendom vraagstuk zionisme

beschrijving

In dit boek gaat het over de vraag of antizionisme een nieuwe vorm van antisemitisme is, zoals bijvoorbeeld de Franse president Emmanuel Macron heeft gesteld, dan wel een gerechtvaardigde vorm van kritiek op de staat Israël en op de Israëlische politiek ten aanzien van de Palestijnen. Wanneer mag men een beroep doen op de vrijheid van meningsuiting en
wanneer overschrijdt men een rode lijn, waaroverheen dit beroep zijn geldigheid verliest? Is het mogelijk om hierover uitspraken te doen, die gebaseerd zijn op verifieerbare feiten, of is elke uitspraak te zeer door emoties gekleurd om nog enige mate van objectiviteit te bezitten?

Door een nauwkeurig onderzoek van de verschillende aspecten van het antizionisme en de relatie met het eerdere anti-judaïsme en antisemitisme wordt een sleutel aangereikt om een onderscheid te kunnen maken tussen vrijheid van meningsuiting en strafbare vormen van Jodenhaat. Een aantal recente voorbeelden van antizionisme wordt geanalyseerd, waaruit blijkt dat salonfähig en onverbloemd antizionisme niet wezenlijk van elkaar verschillen.

De titel is ontleend aan een toespraak tijdens een anti-Israël demonstratie in Den Haag, waarin de spreker uitdrukkelijk stelt dat er geen onderscheid is tussen zionisten en Joden: ‘Mensen noemen hen zionisten, maar wij noemen hen Joden’.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.