Powerswitch naar een vitale samenleving

afscheid van een dikke overheid en dikke markt

Jeroen den Uyl

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Powerswitch naar een vitale samenleving

paperback/ gebrocheerd: € 22.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789463382304, geïllustreerd, 244 blz., May 2017
Formaat: 23.0 (h) x 15.0 (b) x 2.2 (d) cm. Gewicht: 410 gram.

Uitgever: Aspekt B.V., Uitgeverij

beschrijving

De overheid en de markt hebben de afgelopen decennia veel ruimte ingenomen ten koste van de gemeenschap. Dat is pijnlijk want de gemeenschap is de plek waar burgerschap gekweekt wordt, waar burgers hun gedeeld eigen belang
behartigen. Door de gekortwiekte gemeenschap verloren burgers het vertrouwen in de overheid en de markt. Verwezing en populisme zijn het gevolg.Het kán anders! Burgers kunnen het heft in handen nemen en met elkaar de gemeenschap vitaal maken. In Powerswitch schetst Jeroen den Uyl hoe dat kan. Na een historische schets geeft dit boek een hoopvol handvat met vele concrete voorbeelden hoe burgers in de samenleving weer invloed krijgen op hun eigen leven. Hij schetst ook welke ideologie hiervoor beschikbaar is en hoe organisaties hieraan kunnen bijdragen. En hij schetst hoe leiders, politici en managers hier zelf verantwoordelijkheid in kunnen nemen. Powerswitch is daarmee een aanstekelijk en origineel program van een nieuwe politieke beweging.Er schuilt in Jeroen den Uyl een bescheiden revolutionair. Hij verzet zich tegen de uitholling van de menselijke gemeenschap door staatsbureaucratie en marktwerking. Maar hij laat ook zien hoe we burgerschap en broederschap kunnen versterken. Dat doet hij op een aansprekende manier, gebruik makend van zijn jarenlange ervaring als organisatieadviseur. Ik hoop dat vele lezers zijn boodschap zullen omarmen.

- Gabriël van den Brink, hoogleraar wijsbegeerte bij Centrum Ethos aan de Vrije Universiteit en emeritus hoogleraar maatschappelijke bestuurskunde bij Tilburg UniversityJeroen den Uyl is een bevlogen kantelaar en idealist die de burger wil bevrijden. Verlossen uit het niemandsland tussen een dikke overheid en een dikke markt. Hij houdt een passievol pleidooi voor gedeeld burgerschap en contact tussen mensen op basis van gedeelde normen. Hij doet innovatieve voorstellen voor kleinere regelkringen op lokaal niveau. Ondernemers houden voortaan in samenwerking (echt) iedereen in een stad aan de slag. In ruil voor belastingverlaging. Iedere beleidsmaker en politicus zou de lessen uit dit boek ter harte moeten nemen. Zij kunnen een aantal voorstellen nu al oppakken en invulling geven aan gedeeld burgerschap. Een inspirerend boek.

- Fleur Spijker, gemeenteraadslid in Leiden en als advocaat actief in het domein
tussen overheid, markt en gemeenschap

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.