Rot zelf lekker op

Over politiek incorrect en ander ongepast taalgebruik

Piet van Sterkenburg

Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
 
Rot zelf lekker op

paperback/ gebrocheerd: € 16.00

ISBN: 9789463191500, October 2019
Formaat: 21.0 (h) x 14.6 (b) x 1.3 (d) cm. Gewicht: 413 gram.

Uitgever: Scriptum Books

beschrijving

Geert Wilders (PVV) zegt tijdens de Algemene Beschouwingen tegen fractievoorzitter Tunahan Kuzu van de partij Denk: ‘Rot zelf lekker op.’ En in de Vlaamse krant Het Nieuwsblad schrijven Chris Snick en Wim Dehandschutter: ‘Natuurlijk is het zeer gezond om af en toe vuile kuthollander te roepen. Hang maar weer eens achter zo’n caravan.’
'Rot zelf lekker op' is een verzameling van politiek-incorrecte en explosieve woorden die lang niet altijd in naslagwerken zijn beschreven. Toch zijn ze vaak de adrenaline in berichten op sociale media als Facebook, YouTube en GeenStijl. Ook die woorden verdienen het naar hun maatschappelijke aard beschreven en uitgestald te worden. 'Rot zelf lekker op' doet dat in alle toonaarden.
Woorden die politiek niet correct zijn volgens het merendeel van onze moedertaalsprekers worden hier soms speels, soms met een kwinkslag, maar ook vaak ironisch beschreven. Waar nodig zijn ze van een verklarend commentaar voorzien.

Piet van Sterkenburg (1942) is emeritus hoogleraar Nederlandse Lexicologie te Leiden en gasthoogleraar aan de Vrije Universiteit van Brussel. In 1993 ontving hij een eredoctoraat van de Universiteit van Wroclaw in Polen en in 2001 van de Universiteit van Stellenbosch in Zuid-Afrika. In 2005 werd hij ereburger van de stad Leiden en in 2017 Erelid Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaatEr staan natuurlijk honderden scheldwoorden in dit boek, maar een woordenboekerige opsomming van termen is het zeker niet. Van Sterkenburg vertelt hoe we eraan zijn gekomen, waarom we ze gebruiken, en ook hoe erg ze zijn - en geeft er weetjes en anekdotes bij. 'Rot zelf lekker op' is dus meer een leesboek dan een opzoekboek, maar via het register zijn alle woorden terug te vinden.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.