Het kapitaal van Sal Walvis

acht verhalen over joodse vervolgden in Noord-Limburg

Gerrit P. van der Vorst

Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
 
Het kapitaal van Sal Walvis

paperback/ gebrocheerd: € 25.19: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789463184816, geïllustreerd, 364 blz., June 2016
Formaat: 24.0 (h) x 17.0 (b) x 3.3 (d) cm. Gewicht: 692 gram.

Uitgever: Boeken uit Limburg

beschrijving

'Het kapitaal van Sal Walvis' bundelt acht levensgeschiedenissen van vervolgde joden in de jaren tot 1945, die van elders naar Noord-Limburg waren gekomen. De auteur werd geïnspireerd tot deze herdenkingsbundel door het tragische verhaal over twee ondergedoken meisjes van zes en acht jaar, die verraden werden.
Hij onderzocht voor de bundel ook de lotgevallen van een aantal andere Holocaust-slachtoffers. Sommigen vluchtten al voor 1940 uit het groot-Duitse rijk, anderen zochten onderduik toen in Amsterdam de deportaties op gang kwamen.
De levensverhalen staan op zichzelf en hebben allemaal een tragisch einde. Het titelverhaal ontsluit een doofpotdossier over de liquidatie van een joodse onderduiker.
In combinatie met de vele foto’s zijn de uitgebreide beschrijvingen monumenten op papier geworden, en dat is precies wat de auteur voor ogen stond.

'Het kapitaal van Sal Walvis' maakt deel uit van een tweeluik. In september 2014 verscheen het eerste deel, 'Een diepzwarte sluier, over de grensplaats Venlo en de jodenvervolging', met een meer algemene geschiedschrijving.

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.