Bijzonder bestraft

context, analyse en waardering van de bijzondere rechtspraak door de Kamer Groningen en van cassaties in Groningse zaken

W.E. Meiboom

Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
 
Bijzonder bestraft

paperback/ gebrocheerd: € 23.17: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789463183215, 413 blz., July 2016
Formaat: 24.0 (h) x 17.0 (b) x 3.7 (d) cm. Gewicht: 784 gram.

Uitgever: Boekhandel van der Meer

beschrijving

BIJZONDER BESTRAFT

Op 16 augustus 1944 maakte minister J.A.W. Burger bekend dat in Londen wetsbesluiten voor bijzondere rechtspleging waren uitgevaardigd om oorlogsgerelateerde misdrijven te berechten. Voor de berechting van collaborateurs met de bezetter werd in september 1944 het Tribunaalbesluit uitgevaardigd. Voor de berechting in eerste aanleg van oorlogsgerelateerde misdrijven werden vijf Bijzondere Gerechtshoven opgericht, met 22 verschillende Kamers. Van de uitspraken in eerste aanleg kon, na toestemming, cassatie verzocht worden bij de Bijzondere Raad van Cassatie.
Er is veel geschreven over de bijzondere rechtspleging. Veel studies zijn gebaseerd op de gedrukte jurisprudentie of op individuele zaken. Deze studie is daarentegen gebaseerd op de bestudering van alle 595 zittingsdossiers van één Kamer van een Bijzonder Gerechtshof: de Kamer Groningen van het Bijzonder Gerechtshof Leeuwarden en van cassaties van Groningse zaken. Naast oorlogsgerelateerde misdrijven werden in de Kamers van de Bijzondere Gerechtshoven ook internationale oorlogsmisdrijven berecht. In de Kamer Groningen is dat in 22 zaken gebeurd.

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.