Portretten van bekende schilders uit de Lage Landen

Vertaald en toegelicht door Paul Claes en Leen Huet

Dominicus Lampsonius

Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
 
Portretten van bekende schilders uit de Lage Landen

gebonden: € 20.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789463105231, geïllustreerd, February 2020
Formaat: 20.8 (h) x 13.2 (b) x 2.1 (d) cm. Gewicht: 307 gram.

Uitgever: Uitgeverij Polis

beschrijving

Op het ogenblik dat de gebroeders Van Eyck hun meesterwerk het Lam Gods voltooiden, lag de Italiaanse renaissancemeester Mantegna nog in de wieg en was Botticelli niet eens geboren. In het spoor van de gebroeders Van Eyck volgde een groep schilders die we vandaag kennen als de Vlaamse primitieven. Ze kwamen eigenlijk van overal: Rogier van der Weyden uit Doornik, Dirk Bouts uit Haarlem, Jheronymus Bosch uit ’s-Hertogenbosch, Joachim Patinier uit Dinant. Hun naam en faam waren al in de ‘gouden’ zestiende eeuw aanzienlijk.

In 1572 verscheen er in Antwerpen een overzichtswerk met geëtste portretten van deze kunstenaars en een korte poëtische toelichting: Portretten van bekende schilders uit de Lage Landen. Dat baanbrekende werk verschijnt hier voor het eerst volledig in het Nederlands en het Latijn. Voor de vertaling in verzen tekende Paul Claes, voor het deskundige commentaar Leen Huet.

Dominicus Lampsonius (1532-1599) was een humanist uit Brugge die in Luik werkte als secretaris van de prins-bisschop. Hij adviseerde de Italiaan Giorgio Vasari toen die zijn schilderbiografie aanvulde met kunstenaarslevens uit het Noorden.

Kunsthistorica en schrijfster Leen Huet is de auteur van onder meer de biografie van Nicolaas Rockox en Pieter Breugel.

Classicus en vertaler Paul Claes is de auteur van een veelzijdig en meermaals bekroond oeuvre.

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.