Ontdekkend kijken

Basisboek Methode Heijkoop

Jacques Heijkoop

Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
 
Ontdekkend kijken

paperback/ gebrocheerd: € 32.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789463013116, geïllustreerd, 318 blz., September 2020
Formaat: 22.9 (h) x 16.1 (b) x 2.5 (d) cm. Gewicht: 556 gram.

Uitgever: Eburon

beschrijving

Ontdekkend Kijken wordt in de zorg als krachtig hulpmiddel ingezet wanneer de relatie tussen de cliënt – al dan niet door probleemgedrag – en de begeleiders ernstig verstoord is. De vertroebelde blik van de begeleider belemmert het zicht op de kwaliteiten van de cliënt. Ontdekkend Kijken helpt de begeleiders daar oog voor te krijgen en het wederzijds contact te verbeteren. Zo begint het herstel van het gewone leven.
Ontdekkend Kijken is gebaseerd op de Methode Heijkoop. Het centrale onderwerp van deze methode is de relatie tussen een persoon met een beperking en zijn begeleiders en familieleden. Hoewel de persoon met de beperking afhankelijker is van de mensen om hem heen dan andersom, hebben ze elkaar als mens hard nodig. De Methode Heijkoop helpt begeleiders en familieleden op een nieuwe manier kijken naar hun cliënt en familielid, wat de dagelijkse contacten tussen hen op een vanzelfsprekende manier sterk beïnvloedt. Dit boek is bedoeld om familieleden en professionals te inspireren om de levenskwaliteit van mensen met een beperking duurzaam te verhogen.
De Methode Heijkoop heeft zich ontwikkeld op basis van theorieën en dankzij de uitwisseling van ervaringen met familieleden en professionals die zich buitengewoon betrokken voelen bij zeer kwetsbare mensen. De vele jaren ervaring met de Methode Heijkoop hebben laten zien dat het welzijn van zowel de cliënt als de mensen die voor hem zorgen erop vooruitgaat als allen samen werken aan een nieuwe manier van kijken naar de betrokken persoon, en zij samen bijdragen aan de ontwikkeling van het Zelf van de cliënt en zichzelf. Want niet alleen de cliënt gaat erop vooruit, ook begeleiders en familieleden krijgen meer zelfvertrouwen en voelen zich competenter door hun andere kijk op de cliënt.
Jacques Heijkoop (1945) studeerde aan de Universiteit van Utrecht, Leiden en Amsterdam. Zijn afstudeeronderzoek trok internationaal belangstelling. Sindsdien werkt hij in binnen- en buitenland en publiceerde hij meer dan 60 artikelen. In 1990 verscheen zijn eerste boek ‘Vastgelopen’. In 2012 werd hem het predicaat ‘Hollandse Meester’ toegekend door CCE-Nederland. Ontdekkende Kijken, met als ondertitel Basisboek Methode Heijkoop, verscheen in 2015. Dit is de tweede, gecorrigeerde editie.


Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.