Mijn levensverhaal: ontdekkingsreis naar mijzelf

Werkboek Levensverhaleninterventie

Janny Beernink

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Mijn levensverhaal: ontdekkingsreis naar mijzelf

losbladig: € 38.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789463011976, geïllustreerd, 120 blz., October 2018
Formaat: 25.9 (h) x 20.6 (b) x 1.7 (d) cm. Gewicht: 501 gram.

Uitgever: Eburon

trefwoorden: zwakbegaafd,verstandelijke beperking,

beschrijving

‘Mijn Levensverhaal’ is een levensverhaleninterventie die in groepsverband en individueel kan worden aangeboden aan volwassenen met een licht verstandelijke beperking dan wel zwakbegaafdheid, kampend met depressieve of trauma-gerelateerde klachten. Mensen met een verstandelijke beperking of zwakbegaafdheid lopen een drie tot vier keer hoger risico op het ontwikkelen van psychische klachten dan de rest van de bevolking.

Verhalen van mensen met een verstandelijke beperking dan wel zwakbegaafdheid en met depressieve of trauma-gerelateerde klachten zijn vaak verzadigd met pijnlijke gebeurtenissen. Daarbij is er weinig aandacht voor hun eigen kracht. Door hun eigen vermogens niet aan te spreken wordt een kwetsbare identiteit en een negatief zelfbeeld in stand gehouden en blijven de klachten vaak bestaan.

De nieuwe module “Mijn levensverhaal” richt zich daarom op het behandelen van de klachten maar tegelijkertijd ook op het versterken van de eigen identiteit en vermogens, door het integreren van levensgebeurtenissen in de eigen levenslijn, rekening houdend met de cognitieve beperkingen. Het biedt ruimte aan het unieke persoonlijke verhaal, waarbij wordt stil gestaan bij zowel de pijnlijke herinneringen als de fijne, kostbare herinneringen. Erkenning en bevestiging van beiden verhaallijnen hebben grote invloed op de geestelijke gezondheid, het welbevinden en de identiteit.

De levensverhaleninterventie “Mijn Levensverhaal, ontdekkingsreis naar mijzelf” is ontwikkeld door dr. Janny Beernink in samenwerking met de Universiteit Twente en bestaat uit een voor-gestructureerd werkboek voor deelnemers, een uitgebreide handleiding, en een training met jaarlijkse intervisiebijeenkomsten voor therapeuten.

Deze levensverhaleninterventie is een erkende interventie in de GGZ met eerste aanwijzingen voor effectiviteit (evidence-based).

Dr. Janny Beernink is gz-psycholoog bij Dokter Bosman. Zij schreef eerder "Floreren: Zoektocht naar goed leven voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen" (Eburon, 2015).

Het werkboek voor deelnemers is los verkrijgbaar. De bijbehorende handleiding en de training vormen onderdeel van het cursuspakket voor therapeuten en begeleiders en zijn niet los verkrijgbaar. U kunt zich aanmelden voor de training Levensverhaleninterventie bij het Quality of Life Centre in Wijhe.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.