Barokke stad

De zilveren eeuw van Antwerpen

Jan Lampo

Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
 
Barokke stad

paperback/ gebrocheerd: € 25.99: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789462989764, geïllustreerd, November 2018
Formaat: 24.2 (h) x 17.1 (b) x 1.1 (d) cm. Gewicht: 416 gram.

Uitgever: Amsterdam University Press

beschrijving

Met Rubens, Van Dijck en Jordaens is Antwerpen ongetwijfeld de hoofdstad van de barok ten noorden van de Alpen. Schilderijen, kostbare kunstkabinetten, de beste clavecimbels en rijkelijk geïllustreerde religieuze boeken vinden daarvandaan hun weg naar de rest van Europa en de Nieuwe Wereld. Barokkerken en stadspaleizen getuigen van de weelde in de stad. En dan hebben we het niet eens over de talrijke 'Spaanse' poortjes die de toegang tot de luxueuze woningen van burgers omlijsten.

Maar de medaille heeft een keerzijde. Antwerpen is na 1585 niet langer dé handelsmetropool van het Westen - die rol is overgenomen door Amsterdam. De helft van de bevolking is weggetrokken. Tot 1648 woedt de oorlog tussen de Zuidelijke, Spaanse Nederlanden en het onafhankelijke, protestantse Noorden.
Het wapengekletter dwingt de overgebleven Antwerpse kooplui tot veel inventiviteit.

De Franse legers van Lodewijk XIV duwen Antwerpen vanaf 1650 helemaal kopje onder. Antwerpen wordt een provinciestad. Maar dan wel een waar toeristen zich komen vergapen aan de fabelachtige kunstcollecties en zich verwonderen over de fraaie, maar verlaten straten.

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Jan Lampo (Antwerpen, 1957) studeerde geschiedenis. Van 1990 tot 1995 was hij redacteur van De Standaard. Sinds 1998 inventariseert hij in het Letterenhuis archieven van Vlaamse schrijvers. Jan Lampo was curator van de tentoonstelling Van Torens Stekelig. Antwerpen in de Middeleeuwen (2000) en publiceerde een tiental boeken over de geschiedenis van de stad. Hij was tien jaar gastdocent aan de afdeling Conservatie en Restauratie van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en geeft les aan het Kunsthistorisch Instituut van Antwerpen.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.