#Woest

de kracht van verontwaardiging

Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
 
#Woest

paperback/ gebrocheerd: € 23.99: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789462989313, 338 blz., February 2018
Formaat: 21.0 (h) x 13.5 (b) x 2.3 (d) cm. Gewicht: 445 gram.

Uitgever: Amsterdam University Press

redactie: Jasper Zuure; Sarah de Lange

beschrijving

Verontwaardigde burgers kunnen soms de grenzen van de democratische rechtsstaat opzoeken of ie zelfs overschrijden. Denk aan inwoners die tijdens een raadsvergadering over de komst van een azc het gemeentehuis bestormen, demonstranten die andersdenkenden of de politie belagen, en burgers die de deur van een partijleider bekladden, auto's van wethouders in brand steken of burgemeesters kogelbrieven sturen.

De verontwaardiging van burgers kan echter ook vaak positief worden geduid als een uiting van grote betrokkenheid. Het laat immers zien waar burgers belang aan hechten en voor in actie willen komen. En het kan leiden tot maatschappelijk initiatief en politieke vernieuwing. De verontwaardiging van burgers kan de democratische rechtsstaat zelfs versterken als deze door mechanismes, zoals verkiezingen of referenda, in goede banen wordt geleid.

Voor politici, bestuurders en ambtenaren kunnen verontwaardigde burgers dus zowel kansen bieden als een gevaar vormen. Op uitnodiging van de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) bespreken toonaangevende experts uit verschillende disciplines hoe de overheid het beste met de verontwaardiging van burgers kan omgaan. De bundel is daarmee een must read voor elke politicus, bestuurder, ambtenaar én burger.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.