Altijd troosten

Belgische verpleegsters tijdens de Eerste Wereldoorlog

Luc De Munck

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Altijd troosten

paperback/ gebrocheerd: € 25.99: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789462989245, geïllustreerd, June 2018
Formaat: 24.0 (h) x 17.0 (b) x 1.4 (d) cm. Gewicht: 548 gram.

Uitgever: Amsterdam University Press

beschrijving

Terwijl het kanonvuur de hele dag ruiten en ramen doet rammelen, worden zeshonderd gewonden opgenomen= in tien uur, omgerekend één per minuut. Dokter Depage is in de gang waar een bijna hese Baby-Cadum [de Belgische verpleegster Wyckmans] haar aanwijzingen uitschreeuwt. Onbeschrijfelijke taferelen. Alle operatiezalen werken tegelijk. Overal bloed. Soms liggen drie gewonden in twee bedden. Draagberries staan op de grond, doden tussen levenden, alles dooreen.

In de eerste oorlogsmaanden heerst er nog veel wantrouwen tegenover de jonge verpleegsters die de naakte mannenlichamen wassen en het aandurven de gewonden onder de gordel te verzorgen. Aanstootgevend gedrag volgens sommigen, anderen bestempelen hen als prostituees. Toch slagen ze er geleidelijk in respect af te dwingen voor het verpleegkundig beroep en voor hun bijna onmogelijke opdracht: 'Soms genezen, dikwijls verlichten, altijd troosten.'

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Historicus Luc De Munck, gewezen archivaris van het Rode Kruis-Vlaanderen, deed baanbrekend onderzoek naar de verzorging van gewonden tijdens WOI. Hij ontdekte onbekende archieven en diepte nooit eerder gepubliceerd fotomateriaal op. Persoonlijke documenten, zoals het oorlogsdagboek van Jane de Launoy en de agenda’s en manuscripten van gravin Maria van den Steen, bieden zicht op hoe het leven echt was in de fronthospitalen.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.