Bloemlezen

Wat schrijvers zeggen met bloemen

Jonneke Bekkenkamp

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Bloemlezen

paperback/ gebrocheerd: € 16.99

ISBN: 9789462988507, geïllustreerd, March 2018
Formaat: 20.1 (h) x 20.0 (b) x 1.3 (d) cm. Gewicht: 319 gram.

Uitgever: Amsterdam University Press

beschrijving

Bloemlezen is tekst plukken uit de werken van schrijvers. De bloem in bloemlezen staat voor het beste dat geschreven is over een bepaald onderwerp. Volgens de bloemlezer. De bloemen in deze bloemlezing staan letterlijk voor bloemen. Bloemen in de literatuur.

Bloemen kun je zien, ruiken, proeven en voelen, maar ze spreken niet. Niet hoorbaar. Toch spreken ze, bij wijze van spreken. Bloemen figureren in gedichten en verhalen. Als vorm van sublieme fictie bieden sprekende bloemen woorden voor wat we niet weten.

In dit geschenkboek bloemleest Jonneke Bekkenkamp zes moderne klassiekers: De Dame met de Camelia's; Mevrouw Dalloway; Meneer Ibrahim en de bloemen van de Koran; De kleur paars; Tulpenkoorts en De verborgen taal van bloemen.

De bloemdichtheid en bloemdiversiteit in deze zes boeken varieert van vrijwel nihil tot ver boven gemiddeld. Wat ze gemeen hebben is dat het veel gelezen boeken zijn. Tot op de dag van vandaag worden ze bewerkt tot musicals, films, opera's en toneelstukken. In hun verschillen bieden ze een waaier van levensvisies.

'Geluk is de kunst een boeket te maken van bloemen waar je bij kunt'.

Over Bloemlezen:

'Het lijkt zo'n eenvoudig begrip: bloemlezen. We weten allemaal wat dat is, denken we. Teksten plukken en schikken. Water geven, in de vorm van creatieve aandacht. Door teksten en bloemen letterlijk bij elkaar te zetten, maakt de auteur er een feest van verrassende inzichten van. Met Jonneke Bekkenkamp als gids gaan we diepere lagen in, zowel van de literatuur als van de flora. Bloemen & Boeken: bien étonnés de se trouver ensemble.'
Mieke Bal, KNAW hoogleraar cultuuranalyse
'Bloemen zijn mijn inspiratie. Een metafoor voor de cyclus van het leven. Vallen en opstaan. Komen en gaan. Sterker worden op donkere momenten. Energie genereren om te bloeien. Het licht geven dat wij allemaal nodig hebben. Natuur is de leermeester van de kunst: Artis Natura Magistra. Dit boek zoemt in op bloemen in de literatuur. Bloemen inspireren, maar we hebben schrijvers nodig om woorden te geven aan wat bloemen ons zeggen.'
- Frederique van der Wal, Ondernemer, founder van Frederique's Choice, een online bloemen bedrijf

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.