Tussen de wereld en mij

Ta-Nehisi Coates

Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
 
Tussen de wereld en mij

gebonden: € 19.99: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789462981546, geïllustreerd, 152 blz., November 2015 UITVERKOCHT!

Uitgever: Amsterdam University Press

vertaald door: Rutger H. Cornets de Groot

beschrijving

WINNAAR VAN DE NATIONAL BOOK AWARD VOOR NON-FICTIE 2015

'Tussen de wereld en mij' is een lange brief van Ta-Nehisi Coates aan zijn vijftienjarige zoon, waarin hij beschrijft hoe het is om als zwarte jongen op te groeien in Amerika. Een Amerika dat zichzelf voorhoudt dat raciale tegenstellingen tot het verleden behoren, maar waar aanhoudende gewelddadige incidenten tegen de zwarte bevolkingsgroep een andere werkelijkheid laten zien.

Coates maakt pijnlijk duidelijk hoezeer racisme in de Amerikaanse cultuur zit verankerd en dat gewelddadige uitspattingen geen toevallige incidenten zijn, maar voortkomen uit scheve machtsverhoudingen en diepgewortelde maatschappelijke noties. Hij kijkt vanuit een historisch perspectief en beschrijft hoe raciale gedachten door de eeuwen heen zijn geëvolueerd. Volgens Coates is racisme vooral een fysieke ervaring, waarbij de lijfelijke dreiging tegen 'black bodies' telkens een andere vorm aanneemt: van slavernij en opsluiting tot buitensporig politiegeweld. Hij neemt de lezer aan de hand mee door zijn leven. Daarbij probeert hij één vraag te beantwoorden: is het in Amerika mogelijk om geweldloos in een zwart lichaam te leven?

'Ik heb me afgevraagd wie de intellectuele leegte zou kunnen vullen na het overlijden van James Baldwin. Dat is overduidelijk Ta-Nehisi Coates. Verplichte lectuur.' - Toni Morrison

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaatCoates' stijl is lyrisch, de inhoud hard, hij kalligrafeert met een drilboor.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.