Beïnvloeden met emoties

pathos en retorica

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Beïnvloeden met emoties

gebonden: € 25.99: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789462981218, geïllustreerd, 240 blz., November 2015
Formaat: 24.2 (h) x 16.5 (b) x 2.4 (d) cm. Gewicht: 581 gram.

Uitgever: Amsterdam University Press

redactie: Jaap de Jong; Christoph Pieper; Adriaan Rademaker

beschrijving

Wat is de rol van gevoel in de argumentatie in het Nederlands recht, in ISIS-filmpjes en in de zelfverdediging van dopingzondaar Lance Armstrong? En hoe werkt de betoverende zang van castraten, de emotie van Mahler, Lou Reed en Prince?

'Beïnvloeden met emoties' is een inspiratiebron voor mensen die beter willen begrijpen hoe mensen elkaar ontroeren of overtuigen, en welke rol emoties daarin spelen. Het boek geeft in meer dan dertig essays voorbeelden van het effect van emoties in toespraken, pamfletten, foto's, film, beeldende kunst en muziek. Inzicht in de werking van pathos kan ertoe leiden dat we de gevoelens die we ervaren meer waarderen.

Dit boek gaat over subtiele beïnvloeding via onbewust werkende muzikale taaltechnieken. Het handelt over de aantrekkelijkheid van anekdotes en concrete beelden. En over de impact van ambachtelijke retorische technieken als drieslagen, contrasten en herhalingen in klassieke retorica en moderne media.

Het beschrijft de woede van Achilles en de pathospraktijken van Cicero en Quintilianus. Ook het catastrofale pathos in de toespraken van Goebbels wordt uitgediept, net als de opleving van de retorische studie naar aanleiding van Obama's optredens. Een verklaring wordt gegeven van het wonderlijke gebrek aan pathos in de Nederlandse politiek en de opvallende verandering die Wilders en Timmermans daarin aanbrengen.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

inhoudsopgaveInleiding[-][-]Gevoel voor pathos[-]Aristoteles' leer van emoties (Casper de Jonge)[-]De plaats van passie (Marlein van Raalte)[-]Anekdotes als voer voor de onderbuik (Hans Hoeken)[-]Pathos in de Nederlandse politiek (Henk te Velde)[-]Klassiek[-]De woede van Achilles (Leopoldo Iribarren)[-]Cicero tegen Catilina (Christoph Pieper)[-]Nero zingt als Rome brandt (Emile van Brakel & Antje Wessels)[-]Rouwverwerking bij Quintilianus (Piet Gerbrandy)[-]Moderne toespraken[-]Nazi-retoriek (Bé Breij)[-]Muziek in de speeches van Obama (Jaap de Jong)[-]Wilders (Maarten van Leeuwen)[-]Timmermans (Casper de Jonge)[-]Presenteer geweer! TEDtalk Van Uhm (Jaap de Jong)[-]Media[-]Met de overtreffende trap (Peter Burger)[-]Journalistiek vanuit de buik (Tom van Hout)[-]De verbeelding van een ramp (Willem Koetsenruijter)[-]Poetin en de verbeelding van de macht (Willem Koetsenruijter)[-]De verzuchtingsinfinitief (Ronny Boogaart)[-]Verhaaltjes in wetenschapspopularisering (Bas Haring)*[-]Recht[-]Staat er een held voor de rechter? (Maria Yzermans)[-]Sportdoping en plausibiliteitsargumentatie (Henrike Jansen)[-]Literatuur[-]Vondel (Olga van Marion & =)*[-]Pathos parodie bij Rabelais (Paul Smith)[-]Polly Baker (Jacqueline Hylkema)**[-]DDR-literatuur (Thony Visser)**[-]Doolhoven (Frederic)*[-]Muziek[-]Castraten (Christoph Pieper)[-]Symphonie Pathétique van Tschaikovski (Adriaan Rademaker)[-]Het laatste album van Jaques Brel (Adriaan Rademaker)[-]Magic and Loss van Lou Reed (Michel Buijs)[-]Film[-]Mahler in de film Death in Venice (Adriaan Rademaker)[-]Prince's Purple Rain (Frans-Willem Korsten)[-]Huilen om tearjerkers (Peter Verstraten)[-]Werving voor Jihad: de propagandafilmpjes van IS (Maurits Berger)[-]Beeldende kunst[-]Rubens' kindermoord (Stijn Bussels)[-]'Ik ben Laocoon' (Caroline van Eck)[-]Retorisch lijden: het geval Laocoön (Helle Hochscheid & Michael Burke)[-]NAWOORD[-]Trends, conclusies in de vorm van tien stellingen[-]Register (namen en retorische termen)[-]De auteurs[-][-]
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.