Competente rebellen

Hoe de universiteit in opstand kwam tegen het marktdenken

Casper Thomas

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Competente rebellen

paperback/ gebrocheerd: € 15.99

ISBN: 9789462980747, 192 blz., November 2015
Formaat: 21.1 (h) x 13.4 (b) x 1.9 (d) cm. Gewicht: 315 gram.

Uitgever: Amsterdam University Press

beschrijving

De Maagdenhuisbezetting als zoektocht naar antwoorden op de structurele problemen van deze tijd.

Op 25 februari 2015 werd het Maagdenhuis, de bestuurszetel van de Universiteit van Amsterdam, bezet door studenten die diep ontevreden waren over de koers van hun universiteit. De UvA, zo luidde de klacht, was een bedrijf geworden waar de taal van de markt klonk, in plaats van die van de verbeelding. Dankzij die onvrede knalde de kurk uit de fles. Wetenschappers sloten zich aan en de protestbeweging verspreidde zich naar andere universiteiten, in Nederland en daarbuiten.

Tot aan de dramatische ontruiming zes weken later was het Maagdenhuis een kokende ketel waaruit ideeën opborrelden voor een nieuw type universiteit en zelfs een nieuw type samenleving. De botsing op de UvA is symbool voor de grote ideologische strijd van deze tijd. Die gaat over de grondslagen waarop onze instituties gebaseerd zijn, of dat nu het zorgstelsel, de banken of de
universiteiten betreft.

Casper Thomas dook in de universitaire revolte, op zoek naar de kern van de opstand tegen het rendementsdenken. In 'Competente rebellen' combineert hij journalistiek onderzoek met een antwoord op de vraag 'waartoe is de universiteit op aarde?'.

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.