Remi

De oorlogsgeschiedenis van twee broers

Frank van Kolfschooten

Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
 
Remi

paperback/ gebrocheerd: € 21.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789462971608, geïllustreerd, 256 blz., April 2020
Formaat: 21.5 (h) x 14.0 (b) x 2.2 (d) cm. Gewicht: 353 gram.

Uitgever: Uitgeverij De Kring

trefwoorden: belevenissen gemis hollandsche schouwburg joodse crèche koen gezang onderduik remi sobibor tweede wereldoorlog verhalen vondeling zoektocht

beschrijving

Indrukwekkende reconstructie van een dramatische oorlogsgeschiedenis ***** Op 16 oktober 1942 vindt een Bloemendaalse familie een baby op hun stoep. Zij noemen hem Remi, naar het boek "Alleen op de wereld". Ze kunnen het jongetje niet redden. De nazi's brengen de vondeling naar de Joodse crèche in Amsterdam, tegenover de Hollandsche Schouwburg, van waaruit de deportaties naar Westerbork plaatsvinden. Remi blijft er zes maanden en wordt de lieveling van crècheleidsters en een Duitse bewaker.
Intussen wordt de moeder van Remi opgepakt en vermoord in Sobibor. Zijn vader en zijn twaalf jaar oudere broer Eddy weten de oorlog te overleven, maar ook Eddy was op zijn onderduikadressen vaak alleen op de wereld.
Lang na het overlijden van zijn vader, die nooit in staat is geweest om te praten over het lot van zijn vrouw en kind, start Eddy de zoektocht naar zijn broertje. Pas in 2002 ontdekt hij wat er precies met hem is gebeurd.
Journalist Frank van Kolfschooten reconstrueert in deze dubbelbiografie de geschiedenis van de twee broers aan de hand van ongepubliceerde herinneringen van Eddy Gezang, archiefonderzoek en gesprekken met overlevenden.
*****
‘De schrijver munt uit in beschaafde nieuwsgierigheid en in medeleven zonder tranen. Zo gunt hij ons lezers alle ruimte om geraakt te worden.’ ADRIAAN VAN DIS
*****
‘Frank van Kolfschooten heeft een hartverscheurend verhaal over een kleine vondeling en zijn grote broer in oorlogstijd tot leven gebracht; aangrijpend.’ JAN TERLOUW

FRANK VAN KOLFSCHOOTEN is schrijver en journalist voor o.a. NRC Handelsblad. Hij schreef o.a. geruchtmakende boeken over fraude en bedrog in de wetenschap ("Valse vooruitgang"; "Ontspoorde wetenschap") en de historische biografie "De Beethovenstraat. Verborgen geschiedenissen"; hierin kwam de zaak-Remi al zeer kort aan de orde. De pers schreef daarover:

‘"De Beethovenstraat. Verborgen geschiedenissen" is een verbluffend boek. Prachtig.’ NRC Handelsblad

‘"De Beethovenstraat" bevat boeiende historische schetsen.’ de Volkskrant

‘Een bewonderenswaardig boek.’ Nieuw Israëlitisch Weekblad


Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.