Een nieuwe politieke formule

Ideeën voor staat en samenleving geïnspireerd door Alexis de Tocqueville

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Een nieuwe politieke formule

paperback/ gebrocheerd: € 29.90: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789462908543, November 2020
Formaat: 21.5 (h) x 13.5 (b) x 2.2 (d) cm. Gewicht: 330 gram.

Uitgever: Boom juridisch

redactie: Sophie van Bijsterveld; Hans-Martien ten Napel

beschrijving

Vraagt onze samenleving om een nieuwe politieke formule, om met Alexis de Tocqueville (1805-1859) te spreken? Op het eerste gezicht niet. De democratie is stevig verankerd in de Grondwet en verdragen en is ingebed in de rechtsstaat, en zowel democratie als rechtsstaat maken deel uit van ons collectieve bewustzijn. Toch is er wat aan de hand in de verhouding tussen overheid, samenleving en individu, zoals de inmiddels structurele onvrede met het publieke domein laat zien. Dat vraagt om een richtinggevende doordenking van de vooronderstellingen van ons democratisch bestel en de fundamenten waarop het berust. Dat is wat dit boek zich ten doel stelt. Het biedt toekomstgerichte ideeën voor ons publieke domein aan de hand van kernbegrippen als legitimiteit, staat, politiek, instituties, identiteit, burgerschap, kerk en theologie. Het gedachtegoed van Tocqueville, die geldt als een van de grootste en meest interessante denkers over de moderne democratie, de democratische samenleving en de democratische mens, vormt daarvoor de inspiratiebron.

Aan dit boek, onder redactie van Sophie van Bijsterveld en Hans-Martien ten Napel, werkten verder mee Carinne Elion-Valter, Christoph Hübenthal, Timo Slootweg, Marin Terpstra en Renée Wagenvoorde.

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Sophie van Bijsterveld is hoogleraar Religie, Staat en Samenleving aan de Radboud Universiteit. Van haar hand verschenen onder meer The Empty Throne. Democracy and the Rule of Law in Transition (2001), over de toekomst van democratie en rechtsstaat, en Overheid en Godsdienst. Herijking van een onderlinge relatie (derde druk, 2018). Van 2007-2019 was zij lid van de Eerste Kamer.

Hans-Martien ten Napel is universitair hoofddocent Staats- en Bestuursrecht aan de Universiteit Leiden. In 2014 ontving hij een Research Fellowship in Legal Studies van het Center of Theological Inquiry in Princeton. In het voorjaar van 2017 verscheen, mede als uitvloeisel van dit Research Fellowship, van zijn hand de monografie Constitutionalism, Democracy and Religious Freedom. To Be Fully Human.
inhoudsopgaveHoofdstuk 1 – een nieuwe politieke formule (Sophie van Bijsterveld en Hans-Martien ten Napel); Legitimiteit; Hoofdstuk 2 – Democratische tegenkrachten, toen en nu (Carinne Elion-Valter); Staat; Hoofdstuk 3 – tocqueville als het redelijke alternatief voor de hedendaagse staatsinrichting (Hans-Martien ten Napel); Politiek; Hoofdstuk 4 – ‘… uw wil geschiede …’ theocratie, democratie en de vraag naar de politieke wil (Marin Terpstra); Instituties; Hoofdstuk 5 – verslaafd aan de vrijheid, Beaumonts Marie of de slavernij in de verenigde staten (Carinne Elion-Valter); Identiteit; Hoofdstuk 6 – Religie en de ziel van de democratische mens (Timo Slootweg); Burgerschap; Hoofdstuk 7 – Betrokken burgers en het bezielend verband (Renée Wagenvoorde); Kerk; Hoofdstuk 8 – Religie en kerk: een maatschappelijk perspectief (Sophie van Bijsterveld); Theologie; Hoofdstuk 9 – Publieke theologie en democratie (Christoph Hübenthal); Noten; over de auteurs
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.