Het eenzame paard en de wetgevingsleer

Wetgeven in de Caribische landen van het Koninkrijk

S.E. Zijlstra

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Het eenzame paard en de wetgevingsleer

paperback/ gebrocheerd: € 20.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789462908215, 28 blz., June 2020
Formaat: 24.0 (h) x 17.0 (b) x 0.4 (d) cm. Gewicht: 80 gram.

Uitgever: Boom juridisch

serienaam/reeks: Studiereeks Nederlands-Antilliaans en Arubaans recht

beschrijving

De burger verwacht veel van wetgeving, en dat is terecht. De wet is immers de manier waarop het politieke systeem maatschappelijke problemen aanpakt. Maar om die verwachting te kunnen waarmaken, moet de wet wel aan kwaliteitseisen voldoen: zij moet rechtmatig zijn (geldig tot stand gekomen en in overeenstemming met hogere rechtsregels en -beginselen), niet meer dan nodig ingrijpen in de rechten en vrijheden van de burger, uitvoerbaar en handhaafbaar zijn, passen in het systeem van bestaande wet- en regelgeving, en technisch goed in elkaar zitten.

De Caribische landen van het Koninkrijk staan voor een grote wetgevingsopdracht, waarbij het van belang is dat wordt geleerd van elkaars ervaringen maar ook, vanwege de lange traditie van het algemeen wetgevingsbeleid, van Nederland. Bij dat laatste past wel een waarschuwing: Nederlandse oplossingen passen niet altijd bij de rechtsordes van de Caribische landen. Blindelings volgen is dan ook niet aan de orde. Zoals dat in wetgeversland zo mooi heet: wetgeven is intelligent overschrijven.

Voor het opstellen van kwalitatief goede wetgeving zijn goede wetgevingsjuristen nodig. In het kader van het Caribbean Center for Legislation (CCL) zal een leergang voor Certified Legislative Lawyer worden verzorgd. Ook kan het CCL het kenniscentrum vormen, waarin moderne inzichten en ervaringen in de wetgevingsleer worden ontsloten en geanalyseerd op hun betekenis en toepasbaarheid in het Caribisch deel van het Koninkrijk.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.