Private eigendom, publieke macht

Op weg naar een nieuw feodalisme?

Rutger Claassen

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Private eigendom, publieke macht

paperback/ gebrocheerd: € 16.00

ISBN: 9789462907799, February 2020
Formaat: 21.5 (h) x 14.0 (b) x 0.6 (d) cm. Gewicht: 97 gram.

Uitgever: Boom Juridische uitgevers

beschrijving

Van oudsher proberen liberaal-democratische samenlevingen private en publieke sferen gescheiden te houden. Individuen en bedrijven kunnen privaat handelen op de markt, winst maken en daar de vruchten van plukken. De publieke macht moet daar onafhankelijk van uitgeoefend worden, op democratische basis. Maar die strikte scheiding tussen privaat en publiek staat onder druk. Oligarchen beïnvloeden in veel landen de politiek, door partijdonaties en lobbyactiviteiten. Bedrijven reguleren hun eigen activiteiten, en overheden slagen er in een geglobaliseerde economie lang niet altijd in om daar effectieve controle over te hebben.

In dit boek presenteert Rutger Claassen een filosofische analyse van de relatie tussen privaat en publiek. In het feodalisme waren beide met elkaar verweven, op een ongezonde manier. De moderne, open samenleving ontstond in de 18e eeuw als een reactie daarop. Maar vandaag de dag lijken we een terugval te beleven. Opnieuw vermengen economische en politieke belangen zich, ten koste van burgers. Zijn we aangeland in een ‘neo-feodaal’ tijdperk? En hoe daarop te reageren?

Voor iedereen die wil begrijpen hoe politiek en economie elkaar beïnvloeden, en hoe een filosofische blik ons daarbij kan helpen.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.