Straf(proces)recht begrepen

Joost Verbaan

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Straf(proces)recht begrepen

paperback/ gebrocheerd: € 43.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789462906440, 373 blz., August 2019
Formaat: 24.1 (h) x 17.1 (b) x 2.3 (d) cm. Gewicht: 717 gram.

Uitgever: Boom Juridische uitgevers

serienaam/reeks: Recht begrepen

trefwoorden: recht strafprocesrecht strafrecht

beschrijving

Straf(proces)recht begrepen is een praktische inleiding in het straf(proces)recht voor studenten in het hoger onderwijs. Het geeft inzicht in een van de meest complexe rechtsgebieden van het Nederlandse recht; een rechtsgebied waarin het spanningsveld tussen vrijheidsrechten en beperkingen (of inbreuken) daarop dagelijks zichtbaar en voelbaar is.

In deze zesde druk zijn de meeste recente wijzigingen aan het Wetboek van Strafrecht en Strafvordering verwerkt. De ophanden zijnde wijziging van het Wetboek van Strafvordering, ‘Modernisering Strafvordering’ en de wet Computercriminaliteit III worden eveneens belicht. Aan de orde komen onder meer de rechten en plichten van een verdachte, de opsporingsbevoegdheden van de politie en de officier van justitie, de rol van de advocaat, de rol van het slachtoffer in de strafprocedure en de wijze waarop vrijheidsbenemende dwangmiddelen kunnen worden ingezet. Daarnaast wordt op een praktische manier inzicht gegeven in de Nederlandse strafrechtprocedure en de rol van de rechter, waarbij aandacht wordt besteed aan actuele discussies, zoals de aanslagen in Utrecht en de zaak Willem Holleeder.

Toegankelijk taalgebruik en een duidelijke hoofdstukstructuur – afgewisseld met veel praktijkvoorbeelden en casus die de leerstof onderbreken –, een kernachtige samenvatting en overzichtelijke kernbegrippenlijsten maken de student wegwijs in het straf(proces)recht. Na het bestuderen van dit boek heeft de student het straf(proces)recht begrepen!

Doelgroep
Dit boek is bestemd voor studenten in het hoger juridisch onderwijs.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Joost Verbaan is in dienst van de Erasmus Universiteit Rotterdam als wetenschappelijk docent. Hij verzorgt onderwijs in straf(proces)recht. Daarnaast is hij directeur van het Erasmus Centre for Penal Studies (ECPS). Hij verricht voor het ECPS wetenschappelijke onderzoeken op strafrechtelijk gebied. Hij is rechterplaatsvervanger bij de Rechtbank Rotterdam. Hij werkt daarnaast mee aan de herziening van het Wetboek van Strafvordering van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Hij is tevens gastdocent aan de Law School of the China University of Law and Politics in Beijing en is hoofdredacteur van SR Updates.inhoudsopgave1 Algemene inleiding: wat is strafrecht?
2 Materieel strafrecht: de structuur van het strafbare feit
3 Materieel strafrecht: opzet en schuld
4 Materieel strafrecht: causaliteit
5 Materieel strafrecht: inperking strafbaarheid
6 Materieel strafrecht: uitbreiding strafbaarheid
7 Formeel strafrecht: inleiding en hoofdrolspelers in het
strafprocesrecht
8 Formeel strafrecht: de strafprocedure (opsporing, vervolging
en berechting)
9 Formeel strafrecht: dwangmiddelen
10 Formeel strafrecht: de berechting I (dagvaarding)
11 Formeel strafrecht: de berechting II (het onderzoek ter
terechtzitting)
12 Formeel strafrecht: de berechting III (beslissingsmodel
348/350)
13 Formeel strafrecht: motiveren en rechtsmiddelen
14 Materieel strafrecht: sancties
Trefwoordenregister
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.