Europees Nederlands Staatsrecht

Het Nederlandse staatsrecht beïnvloed door Internationaal en Europees recht

Aalt Willem Heringa

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Europees Nederlands Staatsrecht

paperback/ gebrocheerd: € 32.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789462906044, 208 blz., February 2019
Formaat: 24.0 (h) x 16.8 (b) x 1.5 (d) cm. Gewicht: 429 gram.

Uitgever: Boom Juridische uitgevers

serienaam/reeks: Boom Juridische studieboeken

beschrijving

In dit boek kijken we naar het Nederlandse staatsrecht. Niet vanuit het perspectief van de puur soevereine staat, maar vanuit de internationale werkelijkheid, waarbij de Nederlandse staat onderdeel is van internationale regels en afspraken, economische wetmatigheden en financiële markten.

De Nederlandse staat dient rekening te houden met een Europese context (Europese Unie en Raad van Europa), waarin rechtspraak, executieve en wetgever multi levelregels (moeten) toepassen en ook toezichthouders twee petten op hebben, een nationale en een Europese.

Bij wetgeving spelen verdragen, verordeningen, richtlijnen en formele wetten, inclusief de rol van het nationale parlement bij EU-wetgeving en beleidsvorming. Ook wat betreft parlementaire controle kijken we naar het EU-perspectief in dat verband.

Wat betreft de rechterlijke macht komt het belang van internationale regels en normen aan de orde, evenals de daardoor veranderende rol van de rechter. Het gaat erom te laten zien hoe de (nationale) rechts-, beleids- en wetsvorming geïntegreerd zijn met de internationale/Europese. Die integratie is het centrale perspectief van dit boek, en dan met name hoe daardoor de nationale constitutionele verhoudingen zijn veranderd. Kortom: een realistische kijk op het staatsrecht!

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.