Aandacht! Aandacht!

aandacht en verstrooiing in het Gentse Grand Théâtre, Café-concert en Variététheater, 1880–1914

Evelien Jonckheere

 
 
paperback/ gebrocheerd: € 39.50: GRATIS verzending! (NL)
ISBN: 9789462701007, 224 blz., May 2017
Formaat: 23.0 (h) x 17.0 (b) x 1.6 (d) cm. Gewicht: 440 gram.

Uitgever: Universitaire Pers Leuven

beschrijving

Eerste publicatie over het Gentse variététheater in de negentiende eeuw.
In 1898 breekt in Gent een theatercrisis uit. Het officiële Grand Théâtre loopt leeg terwijl de café-concerten en variététheaters als paddenstoelen uit de grond schieten. Zij weten met hun 'variétés' heel wat toeschouwers te bekoren.

Aan de hand van onuitgegeven archiefmateriaal over de programmatie, de speelstijl, de technologie, de architectuur en de houding van de toeschouwer in de Gentse provinciestad tussen 1880 en 1914 analyseert de auteur de toenmalige kijkervaring en vergelijkt zij het populaire vermaak met het officiële theater. Waarom werd de 'aandachtige' houding in
het officiële theater als 'gezond' beschouwd en de 'verstrooiing' van de café-concerten en variététheaters als 'ziekmakend'? En wat vertelt deze zogenaamde 'problematiek van de aandacht' over een provinciestad als Gent in het fin-de-siècle?

In dit bekroonde werk belicht Evelien Jonckheere de unieke geschiedenis van het Gentse variététheater in de negentiende eeuw. Nooit voorheen verscheen in België een wetenschappelijke publicatie integraal over deze historische amusementsvorm.

Meer boekennieuws op Facebook.

ingezonden mededeling: