Cobra tot Zero

Collectie Roetgering

Onno Maurer; Hans Sizoo; Colin Huizing

gebonden: € 30.95: GRATIS verzending! (NL)
ISBN: 9789462630147, geïllustreerd, 160 blz., October 2015
Formaat: 28.3 (h) x 24.2 (b) x 2.4 (d) cm. Gewicht: 1348 gram.

Uitgever: De Kunst

fotografie: Tom Haartsen; Peter Cox

beschrijving

Gerhard en Mariet Roetgering hebben in de afgelopen decennia een indrukwekkende collectie naoorlogse Nederlandse kunst opgebouwd. In het boek Cobra tot Zero volgt de lezer de verzamelaars op hun reis door ruim een halve eeuw moderne, met name Nederlandse kunstgeschiedenis.

Het echtpaar verzamelde kunst van leden van Vrij Beelden, zoals Willy Boers en Piet Ouborg, die de gevoelens van de bevrijding in 1945 artistiek vertaalden. CoBrA is vertegenwoordigd in de Collectie Roetgering met werk van Karel Appel, Anton Rooskens en Theo Wolvecamp.

De lyrische abstractie komt ruimschoots aan bod. Materiekunst van de hand van Jaap Wagemaker en Wim de Haan is een opvallend aspect van deze privécollectie en onder het verzamelbegrip Abstractie maakt de lezer kennis met de voorkeur van de verzamelaars voor abstract werkende 'Einzelgängers' als JCJ Vanderheyden, Daan van Golden en Otto Egberts. Een substantieel onderdeel van de collectie wordt gevormd door tientallen werken van leden van de Zero stroming, zoals de Duitser Leo Erb en de Fransman Bernard Aubertin.

Meer boekennieuws op Facebook.

ingezonden mededeling: