Koninklijk blauw

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Koninklijk blauw

paperback/ gebrocheerd: € 32.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789462622920, geïllustreerd, 272 blz., March 2020
Formaat: 28.0 (h) x 24.1 (b) x 2.4 (d) cm. Gewicht: 1399 gram.

Uitgever: Waanders Uitgevers

redactie: Suzanne Lambooy

beschrijving

Delfts blauw: de hele wereld kent het voor ons land zo iconische aardewerk. Dit boek brengt het verhaal van bijzondere topstukken die voor de eerste keer zijn samengebracht in een tentoonstelling en in dit boek. Zo kunt u kennismaken met de tijd waarin het beroemde koningspaar Willem en Mary het mooiste Delfts blauw ooit lieten maken: Koninklijk Blauw.

Van metershoge bloempiramides tot tuinvazen en confiturenschalen: in de late zeventiende eeuw werd het mooiste tinglazuuraardewerk van Europa gemaakt bij de plateelbakkerijen in Delft. De bloeiperiode van Delfts aardewerk valt samen met de regeerperiode van Willem III (1650-1702) en Mary II Stuart (1662-1695). Zij verzamelden naast Chinees porselein dan ook dit fraaie, verfijnde keramiek uit Delft. Sterker nog, ze waren belangrijke pleitbezorgers. In het bijzonder Mary gold als een ware ambassadeur voor Delfts aardewerk en zij liet dit in opdracht maken bij plateelbakkerij De Grieksche A.

Delfts aardewerk kent ook eigentijdse koninklijke uitingen, zoals het nieuwe staatsbanketservies ‘Blossom Panache’ uit 2017, waarvan enkele stukken in het boek worden getoond. Of bijvoorbeeld in een installatie geïnspireerd op wandbespanningen voor de Blauwe Salon van Paleis Huis ten Bosch in 2019.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.