Mesdag & Colenbrander

Titus M. Eliëns

paperback/ gebrocheerd: € 19.95: GRATIS verzending! (NL)
ISBN: 9789462622463, geïllustreerd, 96 blz., March 2019
Formaat: 26.0 (h) x 21.2 (b) x 1.0 (d) cm. Gewicht: 450 gram.

Uitgever: Waanders Uitgevers

fotografie: Erik Hesmerg; Petra Hesmerg

beschrijving

Kunstschilder en verzamelaar Hendrik Willem Mesdag begon, samen met zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten, aan het einde van de 19de eeuw decoratief aardewerk van de ontwerper Theo Colenbrander te verzamelen. Zij brachten een belangrijke collectie bij elkaar, van kaststellen, wandborden, vazen en kandelaars met hun bijzondere lijnen, kleuren en vormen waarin pauwenveren, bloemen en hemellichamen te herkennen zijn. Hendrik Willem Mesdag was tevens aandeelhouder van de Haagsche Plateelbakkerij Rozenburg, waar Colenbrander werkzaam was.
Dit rijk geïllustreerde boek, geschreven door kunstnijverheidsexpert Titus M. Eliëns, beschrijft de collectie van de Mesdags, die van internationale allure is, en gaat in op de herkenbare, kleurrijke en aantrekkelijke stijl, de vernieuwende ontwerpen en de productiewijze van Colenbranders keramiek. Fotografen Erik en Petra Hesmerg selecteerden de mooiste stukken en fotografeerden deze met oog voor detail in fascinerende combinaties.

Titus M. Eliëns (1954) was hoofd collecties Gemeentemuseum Den Haag en hoogleraar Industriële Vormgeving in relatie tot de Kunstnijverheid aan de Universiteit Leiden.

Meer boekennieuws op Facebook.

ingezonden mededeling: