Friso ten Holt, schilder

het licht bij noordenwind

Truusje Goedings

 
 
paperback/ gebrocheerd: € 28.50: GRATIS verzending! (NL)
ISBN: 9789462621220, geïllustreerd, 256 blz., May 2017
Formaat: 28.1 (h) x 23.0 (b) x 1.8 (d) cm. Gewicht: 942 gram.

Uitgever: Waanders Uitgevers

beschrijving

In februari 1962 werd voor de schilder Friso ten Holt (1921-1997) een droom werkelijkheid. Terwijl hij in Nederland zijn schilderijen nauwelijks kon slijten, was binnen enkele uren na de opening van zijn eerste solo-expositie in Londen alles verkocht. Drie weken lang stond het publiek dagelijks in rijen tot ver buiten de kunsthandel om zijn werk te zien. Dit succes verraste ook de Nederlandse kunstwereld, waar men vond dat Ten Holt een doodlopende weg bewandelde.
Zijn eigenzinnige oeuvre omvat olieverfschilderijen, tekeningen, etsen en aquarellen, die opvallen door hun helderheid, oorspronkelijke kleurgebruik, en monumentaliteit. Maar ook nu nog keert Ten Holt nauwelijks terug in overzichten van de Nederlandse kunst uit de twintigste eeuw. Redenen genoeg voor dit diepgravende en rijk geïllustreerde onderzoek naar zijn leven en werk.
Kunsthistorica Truusje Goedings volgde Ten Holts leven en de totstandkoming van zijn oeuvre nauwgezet en laat vanuit haar 'insiders' positie de lezer meekijken over de schouder van de kunstenaar zelf.

Meer boekennieuws op Facebook.

ingezonden mededeling: