Nederlandse zilveren tabaksdozen 1650-1800

de Davis collectie

John Endlich; Marius van Dam

 
 
gebonden: € 32.50: GRATIS verzending! (NL)
ISBN: 9789462620124, geïllustreerd, 128 blz., November 2014
Formaat: 30.6 (h) x 24.6 (b) x 1.7 (d) cm. Gewicht: 1149 gram.

Uitgever: Waanders Uitgevers

beschrijving

Al bijna 300 jaar worden tabaksdozen verzameld. Toch is er weinig gepubliceerd over deze fascinerende voorwerpen, die in de Nederlanden een belangrijke rol speelden in het sociale verkeer. De status van de eigenaar was af te lezen aan het materiaal waarvan een doos was gemaakt. Vooral koper was gemeengoed bij het stoppen van een pijpje dat eerst door de welgestelden tot mode werd verheven en later bij de gehele bevolking letterlijk in de smaak viel.

Met een kostbare zilveren doos, gedreven, fraai gegraveerd of gecombineerd met andere materialen, kon je duidelijk maken dat je maatschappelijk geslaagd was. Schippers, kapiteins, kooplieden, landgoedeigenaren gaven opdracht de mooiste combinatie te realiseren. Bijbel en mythologie, de geschiedenis van het land of van je stad, maar ook je persoonlijke situatie konden de inspiratie zijn om die kunstzinnig te laten vertalen.

Dit boek behandelt een bijzondere Nederlandse privécollectie met vele (kunst)historische hoogtepunten. Ook vormt het een geschiedenisles in 42 zilveren dozen, gemaakt door de beste specialisten op hun gebied uit Amsterdam, Schoonhoven, Zutphen en andere Nederlandse steden.

Met samenvatting in het Engels.

Meer boekennieuws op Facebook.

ingezonden mededeling: