Aan de Surinaamse grachten

Vertelt persoonlijke verhalen

Willem te Slaa

 
 

paperback/ gebrocheerd: € 19.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789462583634, geïllustreerd, 112 blz., October 2019
Formaat: 27.2 (h) x 21.3 (b) x 1.3 (d) cm. Gewicht: 604 gram.

Uitgever: Uitgeverij WBOOKS

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Leo Balai (1946) promoveerde met baanbrekend onderzoek op het gebied van de maritieme slavernijgeschiedenis. Dr. Karwan Fatah-Black (1981) is expert op het gebied van vroegmoderne globalisering en het Atlantische slavernijverleden. Willem te Slaa (1989) studeerde kunstgeschiedenis in Groningen en is sinds 2015 conservator bij Museum Van Loon. Marian Duff (1977) is directeur-bestuurder en curator van OSCAM, Open Space Contemporary Art Museum, in de Bijlmer.toelichtingDit boek verschijnt ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling in Museum Van Loon (5 oktober 2019 – 13 januari 2020), waarin het eerst de betrokkenheid van de familie Van Loon in de achttiende-negentiende eeuw met West-Indische Compagnie en Suriname wordt belicht.

Aan de hand van acht historische personages wordt de lezer meegenomen in het verhaal van de Amsterdams-Surinaamse plantage-economie. De historische personages vertegenwoordigen verschillende rollen in die geschiedenis, van slaafgemaakte arbeiders op de plantages tot investeerders in Amsterdam. De persoonlijke verhalen worden begeleid door drie essays over de gedeelde geschiedenis tussen Suriname, Amsterdam en de trans-Atlantische slavenhandel in de achttiende en negentiende eeuw.

Net als in de tentoonstelling komen in Aan de Surinaamse grachten de nazaten van de historische personages aan het woord, zij gaan in gesprek met elkaar over hun en elkaars familiegeschiedenis. Samen geven zij de gedeelde geschiedenis letterlijk een stem en gezicht in het hier en nu.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.