MS Oranje

Koers gewijzigd

paperback/ gebrocheerd: € 19,95: GRATIS verzending! (NL)
ISBN: 9789462582934, geïllustreerd, 144 blz., november 2018 UITVERKOCHT!

Uitgever: Uitgeverij WBOOKS

redactie: Sarah Bosmans; Sara Keijzer

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

toelichtingWeinig Nederlandse schepen spreken zo tot de verbeelding als de MS Oranje: het grootste, mooiste en snelste passagiersschip dat ooit op een Amsterdamse werf werd gebouwd.

Gedurende zijn leven heeft de Oranje (1939) verschillende rollen en gedaanten aangenomen. Oorspronkelijk gebouwd als luxe passagiersschip voor de lijndienst op Nederlands-Indië, transformeert het schip tijdens de Tweede Wereldoorlog tot een drijvend hospitaal dat gewonde Australische en Nieuw-Zeelandse soldaten van het Noord-Afrikaanse front weer veilig thuis brengt. Na de bevrijding van Nederlands-Indië en de hieropvolgende Indonesische Onafhankelijkheidsstrijd is de Oranje ingezet voor de ‘repratriëring’ van (Indische) Nederlanders. Een verbouwing tot cruiseschip in 1958 kan het tij niet keren, de scheepvaart heeft de concurrentiestrijd met de burgerluchtvaart en all-in-zonvakantie eigenlijk al verloren.

Hiermee is het schip ook een symbool voor de veranderende rol van Nederland en de Nederlandse scheepvaart in de wereld. Uiteindelijk wordt het schip in 1964 verkocht aan een Italiaanse rederij en na een verwoestende brand gaat de ex-Oranje in 1979 roemloos ten onder in de Grote Oceaan.

Meer boekennieuws op Facebook.

ingezonden mededeling:

Bot detected - pagehit Not For our stats.