Alexej von Jawlensky

Expressionisme en devotie

Doede Hardeman; Daniel Koep

gebonden: € 24.95: GRATIS verzending! (NL)
ISBN: 9789462582897, geïllustreerd, 216 blz., September 2018
Formaat: 29.8 (h) x 25.3 (b) x 2.3 (d) cm. Gewicht: 1309 gram.

Uitgever: Uitgeverij WBOOKS

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Doede Hardeman is conservator en hoofd collecties van het Gemeentemuseum Den Haag. Daniel Koep is hoofd tentoonstellingen in hetzelfde museumtoelichtingVer voordat in de Westerse wereld spirituele en esoterische stromingen als new age en mindfulness populair werden, combineert Alexej von Jawlensky (1864-1941) met een open houding het beste uit verschillende religieuze stromingen. De van oorsprong Russische kunstenaar ontwikkelt zich in München tot één van de belangrijkste Duitse expressionisten en staat aan de wieg van de kunstenaarsgroep Der Blaue Reiter. In zijn beroemde kleurrijke, iconische ‘koppen’ zoekt hij naar de essentie van verbeelding, maar ook naar de spirituele beleving ervan.

In zijn latere Meditationen wordt het meditatieve aspect van het herhalen een belangrijke spirituele impuls voor zijn werkwijze. Jawlensky toont zich in zijn werk en zijn leven een modern kunstenaar die daarmee van grote invloed is op de generaties na hem.

Gemeentemuseum Den Haag presenteert Jawlensky’s rijke oeuvre van landschappen, stillevens en portretten in een groot overzicht waarbij de invloed van zijn moderne, spirituele beleving benadrukt wordt. In samenwerking met zijn nog levende kleindochters wordt voor het eerst ook uitgebreid aandacht besteedt aan zijn liefde voor de muziek en de inspiratie die hij daarin heeft gevonden.

Meer boekennieuws op Facebook.

ingezonden mededeling: