Het grote Nederlandse kunst boek

Din Pieters

 
 

gebonden: € 49.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789462582781, geïllustreerd, 384 blz., March 2019
Formaat: 29.9 (h) x 25.3 (b) x 3.6 (d) cm. Gewicht: 2373 gram.

Uitgever: Uitgeverij WBOOKS

beschrijving

Het grote Nederlandse kunst boek biedt een overzicht van zes eeuwen beeldende kunst in ons land. Werken van 300 Nederlandse schilders, beeldhouwers en fotografen worden erin afgebeeld en beschreven – van Jeroen Bosch tot Karel Appel, van Hendrick de Keyser tot Joep van Lieshout en Rineke Dijkstra. Het boek is ook bedoeld als een gids die uitnodigt om zelf op onderzoek te gaan: alle geselecteerde werken zijn hier in musea, kerken of de openbare ruimte te zien.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)De samensteller van het boek, Din Pieters, was jarenlang werkzaam als hoofdredacteur van Museumtijdschrift.toelichtingKunst kent geen grenzen. Van begin vijftiende eeuw tot nu maakten Nederlandse kunstenaars talloze reizen die hun sporen onmiskenbaar hebben nagelaten. Andersom, buitenlandse kunstenaars en ambachtslieden vestigden zich in de Lage Landen en lieten hun invloed gelden.

Al deze immigranten droegen bij aan de Nederlandse kunst zoals die in dit boek wordt gepresenteerd. Hoge wolkenluchten vormen maar een deel van het verhaal. De kunst die hier gemaakt werd, blijkt ondenkbaar zonder buitenlandse invloeden en buitenlandse kunstenaars die zich hier vestigden. Vanzelfsprekend droegen ook honkvaste Nederlanders hun steentje bij en dat waren bepaalde niet de minsten.

Zes eeuwen kunstgeschiedenis samenvatten in driehonderd kunstwerken is een lastige opgave. Die keuze in Het Grote Nederlandse Kunst Boek volgt de canon van bekende namen, maar is ook persoonlijk gekleurd. Het zorgt voor verrassende ontdekkingen. Aan elk tijdvak gaat een uitgebreide inleiding vooraf, waarin de historische context wordt geschetst. Dat levert soms opmerkelijke parallellen op tussen toen en nu. Zo vormt kunst-in-opdracht door de eeuwen heen substantieel en belangrijk onderdeel van het Nederlandse erfgoed – van de schutterstukken van Frans Hals tot John Körmelings Draaiende Huis op een Tilburgse rotonde. En ten slotte, een plaatje blijft een plaatje – het echte kunstwerk zien en ervaren voegt een dimensie toe. Het boek is ook bedoeld als gids, die uitnodigt om zelf op onderzoek te gaan naar de musea en andere plekken waar Nederlandse kunst te vinden is.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.