Hans von Bartels

André Groeneveld

 
 

gebonden: € 24.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789462582682, geïllustreerd, 128 blz., July 2018
Formaat: 28.7 (h) x 23.7 (b) x 1.7 (d) cm. Gewicht: 978 gram.

Uitgever: Uitgeverij WBOOKS

beschrijving

Op 10 juli 1887 kwam Hans von Bartels voor het eerst naar Katwijk aan Zee. Hij verbleef in een huisje aan het Eerste Duinpad. Er was maar weinig comfort en geen stromend water. Het waren warme dagen met nauwelijks wind en een spiegelgladde zee. Von Bartels was wat teleurgesteld maar ontdekte wel iets anders: de in kleurrijke kelderdracht gestoken inwoners. Na die eerste ontmoeting volgde een tweede in 1891 om er vervolgens tot aan zijn dood ieder jaar terug te keren.

Vanaf 1885 konden kunstenaars die Katwijk bezochten onder meer kiezen voor een verblijf in het chique Hotel Du Rhin. Het hotel had vier ateliers en men kon er werk exposeren en verkopen. Von Bartels verkoos een kamer bij de plaatselijke bevolking. Zo vernam hij verhalen uit de eerste hand. Daarom zien we bij Hans Von Bartels de dagelijkse realiteit van het harde vissersbestaan. Zijn motto: 'Wat je ziet kun je ook schilderen, als je goed kunt kijken en schilderen.'

Naast Katwijk bezocht Von Bartels ook andere kunstenaars- en schildersdorpen zoals Volendam, Urk en Saint-Guénolé in het Franse Bretagne. Al die dorpen komen in dit nieuwe boek aan bod.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

toelichtingOp 10 juli 1887 kwam Hans von Bartels voor het eerst naar Katwijk aan Zee. Hij verbleef in een huisje aan het Eerste Duinpad. Er was er weinig comfortabel; geen stromend water. Het waren warme dagen met nauwelijks wind en een spiegelgladde zee. Von Bartels was wat teleurgesteld maar ontdekte er wel iets anders: de in kleurrijke klederdracht gestoken inwoners. Na die eerste ontmoeting volgde een tweede in 1891 om er vervolgens tot aan zijn dood ieder jaar terug te keren.

Vanaf 1885 konden kunstenaars die Katwijk bezochten onder meer kiezen voor een verblijf in het chique Hotel Du Rhin. Hotel Du Rhin had vier ateliers en men kon er werk exposeren en verkopen. Van Bartels verkoos een kamer bij de plaatselijke bevolking. Zo vernam hij verhalen uit de eerste hand. Daarom zien we bij Von Bartels de dagelijkse realiteit van het harde vissersbestaan. Zijn motto: ‘Wat je ziet kun je ook schilderen, als je goed kunt kijken en schilderen.’

Naast Katwijk bezocht Von Bartels ook andere kunstenaars- en schildersdorpen zoals Volendam, Urk en Saint-Guénolé in het Franse Bretagne. Al die dorpen komen in dit nieuwe boek aan bod.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.