De waanzin nabij

Van Gogh en zijn ziekte

Nienke Bakker; Louis van Tilborgh; Laura Prins

 
 
gebonden: € 25.00: GRATIS verzending! (NL)
ISBN: 9789462301405, geïllustreerd, 160 blz., June 2016
Formaat: 25.4 (h) x 19.4 (b) x 2.1 (d) cm. Gewicht: 756 gram.

Uitgever: Mercatorfonds N.V.

redactie: Marije Vellekoop; Leo Jansen; Hans Luijten

vertaald door: Judith Wesselingh

beschrijving

Sinds de dood van Vincent van Gogh, nu 125 jaar geleden, waren het incident waarbij hij zijn oor afsneed en zijn zelfmoord met een revolver een permanente bron voor discussie. Ze speelden een grote rol in het creëren van de mythe rond de kunstenaar. Wat was precies de ziekte waaraan Van Gogh leed en hoe heeft deze zijn werk beïnvloed? Deze fascinerende publicatie onderzoekt hoe Van Goghs ziekte zich al in zijn jeugd manifesteerde en hoe hij er tot aan zijn dood mee worstelde, hoe mensen rondom hem erop reageerden en hoe deze mentale toestand een weerslag had op zijn werk.

Brieven aan zijn broer Theo en andere familieleden worden geconfronteerd met kunstwerken uit diezelfde periode en tonen aan hoe Van Goghs verknochtheid aan zijn werk het enige was dat hem weerhield om het vroeger op te geven. Dit boek is rijkelijk geïllustreerd met historische documenten, foto's en ander materiaal. Het schetst een genuanceerd en weldoordacht beeld van een buitengewoon man die moest zien te overleven met een geestesziekte in een tijd dat dergelijke ziekten nog grotendeels verkeerd werden begrepen en er nauwelijks behandelingen voor waren.

De eerste publicatie die de complexe aspecten van Van Goghs ziekte en hoe deze zijn werk heeft beïnvloedt, grondig onderzoekt.

Meer boekennieuws op Facebook.

ingezonden mededeling: