Paul Briët

100 jaar tijdloze architectuur

Inge de Neef

 
 

gebonden: € 27.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789462263055, geïllustreerd, June 2019
Formaat: 27.7 (h) x 22.4 (b) x 2.0 (d) cm. Gewicht: 957 gram.

Uitgever: Lecturis

beschrijving

Architect Paul Briët werkte in het bureau van Hanrath te Hilversum. Na de dood van Hanrath zette hij het bureau voort. In de jaren ‘20 tot ‘50 van de vorige eeuw is er veel ontworpen en gebouwd door dit bureau in opdracht van Philips in Eindhoven.

Het boek documenteert het werk van Briët in Eindhoven, de relatie met de ontwikkeling van de stad en de huidige transformatie van verschillende van zijn gebouwen waar hedendaagse architecten bij betrokken zijn die uitgebreid aan het woord komen.

De architectuur van Paul Briët staat volop in de belangstelling, enerzijds vanuit de hernieuwde interesse voor dit soort historische bebouwing in een zich snel ontwikkelende stad en anderzijds omdat veel van deze gebouwen getransformeerd worden naar een nieuwe functie, waarbij de balans tussen behoud en aanpassing een belangrijk thema is. Dit boek geeft een beeld van beide facetten van zijn werk; de oorspronkelijke kwaliteit en de gerealiseerde transformaties. De kleindochter van Paul Briët, Antoinette Briët, heeft het initiatief genomen voor dit onderzoek.

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Inge de Neef vormt samen met Hans van Niedek IDEN, bureau voor onderzoek en architectuur. Afgestudeerd als bouwkundig ingenieur aan de TU/e hebben zij beiden brede ervaring opgedaan in het ontwerpen en bouwen van uiteenlopende gebouwen en projecten. In 2012 heeft Inge de Neef daarnaast een Post-HBO opleiding Restaureren en Herbestemming van Monumentale Gebouwen afgerond aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen.
Naast hun werk als architect doen ze in opdracht onderzoek naar de mogelijkheden voor herbestemming van bestaande bijzondere gebouwen. Bij het maken van deze rapportages komt veel informatie en beeldmateriaal naar boven dat voor een breder publiek interessant is en dat ertoe leidt dat het in boekvorm voor de bewoners, gebruikers en andere belangstellende uitgegeven wordt.
toelichtingArchitect Paul Briët werkte in het bureau van Hanrath te Hilversum. Na de dood van Hanrath zette hij het bureau voort. In de jaren ‘20 tot ‘50 van de vorige eeuw is er veel ontworpen en gebouwd door dit bureau in opdracht van Philips in Eindhoven.

Het boek documenteert het werk van Briët in Eindhoven, de relatie met de ontwikkeling van de stad en de huidige transformatie van verschillende van zijn gebouwen waar hedendaagse architecten bij betrokken zijn die uitgebreid aan het woord komen.

De architectuur van Paul Briët staat volop in de belangstelling, enerzijds vanuit de hernieuwde interesse voor dit soort historische bebouwing in een zich snel ontwikkelende stad en anderzijds omdat veel van deze gebouwen getransformeerd worden naar een nieuwe functie, waarbij de balans tussen behoud en aanpassing een belangrijk thema is. Dit boek geeft een beeld van beide facetten van zijn werk; de oorspronkelijke kwaliteit en de gerealiseerde transformaties. De kleindochter van Paul Briët, Antoinette Briët, heeft het initiatief genomen voor dit onderzoek. De publicatie in 2019 valt samen met het Briëtjaar in het Noord-Veluwsmuseum te Nunspeet, waar de vader van Paul Briët kunstschilder was.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.