Odilon Redon

literatuur en muziek

Dario Gamboni; Ted Gott; Jean-David Jumeau-Lafond; Merel van Tilburg

 
 
paperback/ gebrocheerd: € 29.95: GRATIS verzending! (NL)
ISBN: 9789462084216, geïllustreerd, June 2018
Formaat: 27.5 (h) x 21.6 (b) x 2.3 (d) cm. Gewicht: 1035 gram.

Uitgever: nai010 uitgevers/publishers

redactie: Cornelia Homburg

beschrijving

Odilon Redon (Bordeaux, 1840 - Parijs, 1916) was naast schilder, lithograaf, tekenaar en pastellist, ook schrijver, criticus en musicus. Als symbolistische kunstenaar was hij gefascineerd door het concept van de synesthesie: de opvatting dat een beleving intenser is als meerdere zintuigen tegelijk worden aangesproken. Als geen ander wist Redon de expressieve kracht van literatuur, muziek en beeldende kunst met elkaar te verweven.

Aan de hand van verschillende van Redons favoriete thema's laat deze rijk geïllustreerde publicatie zien hoe hij literaire en muzikale motieven verwerkte tot eigen thema's, deze steeds opnieuw uitvond en er telkens nieuwe associaties en betekenissen aan meegaf.

Naast literaire en aan klassiek drama ontleende thema's, koos hij onderwerpen geïnspireerd door de muziek van onder anderen Richard Wagner en Robert Schumann. Met circa 200 afbeeldingen van werk uit particuliere collecties en het Kröller-Müller Museum, en essays van gerenommeerde kenners van Redon en het symbolisme, biedt dit boek diepgaand inzicht in het samenspel van de literatuur en muziek in Odilon Redons oeuvre.

Meer boekennieuws op Facebook.

ingezonden mededeling: