Jan Schoonhoven

Antoon Melissen

 
 
gebonden: € 44.95: GRATIS verzending! (NL)
ISBN: 9789462082489, geïllustreerd, November 2015
Formaat: 30.4 (h) x 22.5 (b) x 2.1 (d) cm. Gewicht: 1040 gram.

Uitgever: nai010 uitgevers/publishers

redactie: Els Brinkman; Barbera van Kooij

beschrijving

Jan Schoonhoven (1914-1994) is wereldberoemd geworden met zijn sculpturale reliëfs en werken op papier. Bijna veertig jaar lang werkte Schoonhoven aan de ontwikkeling van zijn reliëfs uit papier-maché, papier en karton - naast zijn baan als ambtenaar bij de PTT.

Deze monografie plaatst Jan Schoonhoven voor het eerst in een internationale context, als een actieve en invloedrijke speler in de Europese naoorlogse ontwikkelingen in de kunst. De vroege jaren komen uitgebreid aan bod: de invloed van bijvoorbeeld Paul Klee en Jackson Pollock, en zijn deelname aan de Nederlandse Informele Groep, eind jaren vijftig. Ook Schoonhovens betrokkenheid bij de Nederlandse Nul-groep en de internationale ZERO-beweging wordt belicht. De monografie toont bovendien dat Schoonhovens oeuvre zich bleef ontwikkelen, ook in de jaren na 'Nul'.

Deze monografie met veel tot nu toe onbekende werken en foto's werpt nieuw licht op werk en leven van deze twintigste-eeuwse 'meester van het wit'.
Antoon Melissen is kunsthistoricus en auteur van publicaties met een nadruk op Nederlandse kunst van de late jaren vijftig, zestig en zeventig in een Europese context.

Meer boekennieuws op Facebook.

ingezonden mededeling: