Vluchtoord Veenhuizen

Michiel van Wersch

paperback/ gebrocheerd: € 14.34
ISBN: 9789461935168, geïllustreerd, 57 blz., December 2012
Formaat: 21.5 (h) x 13.5 (b) x 0.4 (d) cm. Gewicht: 112 gram.

Uitgever: Mijnbestseller B.V.

beschrijving

Aan het begin van de eerste wereldoorlog vluchtten 1 miljoen Belgen naar het neutrale Nederland. De gevangenissen in België moesten sluiten als gevolg van de oorlog omdat er geen personeel meer was. Gevangenen uit Luik en Merksplas werden, verspreid over maanden, o.a. naar vluchtoord Veenhuizen gebracht.
Dit boek bestaat uit twee delen. Deel 1 behandelt de oorzaak van de eerste wereldoorlog en de daaruit voortvloeiende vluchtelingenstroom. Deel 2 gaat over het vluchtoord Veenhuizen. Het boek is een verslag van het onderzoek naar de vluchtelingenstroom en het vluchtoord Veenhuizen. Hoe kwamen de vluchtelingen daar, hoe ging het transport? Wat aten ze? Hoe sliepen ze? Hoe was de interne organisatie? Wat waren de kosten en wat konden de vluchtelingen overdag doen? Dit en nog veel meer feiten worden overzichtelijk in dit boek beschreven.

In het Eerste gesticht van Veenhuizen zaten alleen gedwongen opgenomen vluchtelingen. In het Derde gesticht zaten vrijwillig opgenomen vluchtelingen, met name vrouwen en kinderen. In dit gesticht was ook een fröbelschool gevestigd.

Als bronnen hebben o.a. gediend het Drents Archief, de kranten van toen, diverse artikelen en internet.

Meer boekennieuws op Facebook.

ingezonden mededeling: