De januskop van democratie

over de bronnen van boosheid in de politiek

Sjaak Koenis

paperback/ gebrocheerd: € 19.90: GRATIS verzending! (NL)
ISBN: 9789461644411, 224 blz., November 2016
Formaat: 21.0 (h) x 13.5 (b) x 1.9 (d) cm. Gewicht: 288 gram.

Uitgever: Gennep B.V., Uitgeverij Van

beschrijving

OVER DE BRONNEN VAN BOOSHEID IN DE POLITIEK

Het karakter van de politiek in Nederland is sterk veranderd. De discussie over terrorisme, islam, ongelijkheid en bonussen is sterk verhevigd en steeds meer Nederlanders hebben het gevoel dat globalisering en europeanisering slecht zijn voor de Nederlandse gemeenschap. Terwijl burgers zich steeds luidruchtiger en bozer uiten over de gang van zaken in de politiek, missen politici de veilige kaders van politieke partijen met stevige ankers in de maatschappij.

Velen zien in deze verschuivingen een gevaar voor de democratie, maar Sjaak Koenis is minder pessimistisch. De boosheid van de burger vormt volgens hem geen gevaar voor de democratie, maar is er juist een gevolg van. Om dit te begrijpen hebben we een realistischer beeld van democratie nodig. Het is de democratie zelf die - gevangen tussen pragmatisme en verlossing - spanningen creëert, tussen elite en volk, tussen gelijkheid en ongelijkheid, en tussen het verlangen naar gemeenschap en de ondermijning ervan. De boosheid die hieruit voortvloeit, het ressentiment, daar gaat het in dit boek om. Geïnspireerd door Alexis de Tocqueville, Friedrich Nietzsche, Max Scheler en de Nederlandse publicist Menno ter Braak onderwerpt Sjaak Koenis in dit boek de democratie in Nederland aan een nieuw en tegendraads onderzoek.

SJAAK KOENIS is als politiek filosoof verbonden aan de Universiteit Maastricht en publiceerde eerder de spraakmakende boeken 'Het verlangen naar gemeenschap' (1997) en 'Het verlangen naar cultuur' (2007), dat werd genomineerd voor de Socratesbeker, de prijs voor het beste filosofische boek.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaatKlein maar ideeënrijk boekje (...) wijst op een uiterst actueel fenomeen.

[In een special over de uitdagendste filosofieboeken van de achterliggende tien jaar (2004)]

Meer boekennieuws op Facebook.

ingezonden mededeling: