De overloper

Siegfried Lenz

paperback/ gebrocheerd: € 19.90: GRATIS verzending! (NL)
ISBN: 9789461644237, September 2016
Formaat: 21.0 (h) x 13.4 (b) x 2.4 (d) cm. Gewicht: 364 gram.

Uitgever: Gennep B.V., Uitgeverij Van

vertaald door: Gerrit Bussink

beschrijving

Walter Proska, een 28-jarige soldaat in het Duitse leger, heeft zojuist verlof gehad en is op weg naar zijn eenheid aan het front. Als de trein stopt in Prowursk vlak voor de uitgestrekte moerassen van Rokitno vraagt een jonge vrouw, Wanda, om hulp. Ze heeft een kruik bij zich met de as van haar broer die ze naar zijn weduwe in het volgende dorp zegt te willen brengen. Walter, die op slag door Wanda betoverd is, helpt haar zijn wagon binnen.

Maar de trein bereikt het dorp niet. Wanda moet vluchten voor een patrouille en de trein loopt op een mijn die partizanen daar gelegd hebben. Walter overleeft de aanslag en gaat deel uit maken van een handjevol soldaten dat onder leiding van een onberekenbare korporaal de partizanen - die in de uitgestrekte moerassen kat en muis spelen met de Duitsers - moet zien te overleven. Als Walter tijdens een patrouille Wanda weer tegenkomt, is dat het begin van een (liefdes)geschiedenis waarbij Walter geconfronteerd wordt met zichzelf en zijn geweten.

DE OVERLOPER is de tweede roman van Siegfried Lenz die pas na zijn dood werd ontdekt en in 2016 voor het eerst werd uitgebracht. De ontdekking bleek een sensatie en van het indrukwekkende boek werden meer dan 100.000 exemplaren in Duitsland verkocht. Net zoals later in DUITSE LES vertelt meester­verteller Lenz op de voor hem kenmerkende wijze ook in deze roman een meeslepend en universeel verhaal over een individu dat verwikkeld is in de strijd tussen loyaliteit en geweten, liefde en verraad.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaatSiegfried Lenz laat zien hoe oorlog tot gekte leidt.recensie citaatIndringend laat Siegfried Lenz zien hoe mannen in oorlog steeds dichter bij de waanzin komen (...) Het is een roman met een autobiografische achtergrond. Lenz deserteerde in 1943 zelf, nadat hij had geweigerd een opstandige medesoldaat dood te schieten.

[+] mooie stijl
[+] uitstekende vertaling (Gerrit Bussink)

Meer boekennieuws op Facebook.

ingezonden mededeling: