In het oog van de orkaan

Nederland in transitie

Jan Rotmans

gebonden: € 29.95: GRATIS verzending! (NL)
ISBN: 9789461040268, geïllustreerd, 270 blz., October 2012
Formaat: 23.8 (h) x 17.2 (b) x 2.0 (d) cm. Gewicht: 755 gram.

Uitgever: Aeneas, Uitgeverij Voor Vakinformatie

redactie: Hans Hosrten

beschrijving

Onze samenleving bevindt zich op een kantelpunt. Op zo'n moment is de maatschappij instabiel en kwetsbaar voor verstoringen, maar wordt de deur voor radicale veranderingen geopend. Een maatschappelijk systeem geeft op een kantelpunt zelf signalen af, maar die worden lang niet door iedereen herkend. Dit is vergelijkbaar met het oog van de orkaan: in het oog is het windstil en onbewolkt, buiten het oog raast de storm. Afhankelijk van waar je staat, ervaar je de stilte of de storm. Veel mensen zien de storm die door de samenleving raast nog niet en staan als het ware in het oog van de orkaan. Het is een kwestie van tijd voordat ze het gaan inzien en ervaren. Dit boek draagt bij aan de bewustwording hiervan.

'In het oog van de orkaan' verhaalt over de uiteenlopende transitieprocessen die zich in Nederland afspelen; van de zorg tot de bouw en van energie tot voedsel, van Rotterdam tot Limburg en van Friesland tot Zeeland. Er is een ondergrondse gaande, een transitiebeweging van onderop, die met de week krachtiger wordt. Deze beweging van onderop wordt de komende jaren een belangrijke verandermacht en botst met de gevestigde orde van bovenaf, die probeert deze beweging te remmen. De komende jaren worden heftig en turbulent, waarbij de overheid een nieuw, passend antwoord moet vinden op de verandermacht van onderop vanuit de samenleving.

Dit boek laat zien hoe transities - ingrijpende en onomkeerbare kantelingen van systemen in de samenleving - tot stand komen en hoe deze kunnen worden 'gestuurd' naar een duurzamere samenleving. Het boek sluit af met een inspirerende toekomstvisie voor Nederland 2050: vooruit naar vroeger.

Meer teksten en voorbeelden:

inhoudsopgave01 Inleiding
02 Nederland op kantelpunt
03 Zorgen voor morgen
04 De voedselrevolutie: eigen voedsel eerst?
05 Gebiedsontwikkeling 3.0: crisis als kans
06 De nieuwe goudmijn voor Rotterdam
07 Bouwsector in verbouwing
08 Energietransitie in Nederland
09 De regio aan zet
10 Vooruit naar vroeger: Nederland in 2050
11 De theorie achter transities
12 De theorie achter transitiesturing

Meer boekennieuws op Facebook.

ingezonden mededeling: