Want de grond behoort ons allen toe

Leven en werk van stedenbouwkundig architecte Lotte Stam-Beese

Hanneke H. Oosterhoff

gebonden: € 29.50: GRATIS verzending! (NL)
ISBN: 978-94-6004-400-7, November 2018

Uitgever: Uitgeverij Vantilt

beschrijving

In aanloop naar de internationale herdenking van 100 jaar Bauhaus in 2019, verschijnt de biografiee van de Duits-Nederlandse stedenbouwkundig architecte Lotte Stam-Beese (1903-1988). Op basis van interviews en archiefonderzoek openbaart ‘Want de grond behoort ons allen toe’ zowel het rijke, bewogen leven als het brede, creatieve oeuvre van Stam-Beese.

Lotte Beese (1903-1988) studeerde aan het Bauhaus in Dessau en werkte achtereenvolgens als architecte in Berlijn, Brno in Tsjecho-Slowakije en op verschillende plaatsen in de Sovjet-Unie. Eind 1934 kwam ze samen met de Nederlandse architect en ontwerper Mart Stam, met wie ze in Moskou was getrouwd, naar Nederland. Vanaf 1946, inmiddels gescheiden van Stam, werkte ze als stedenbouwkundig architecte in Rotterdam. Ze maakte naam met ontwerpen van nieuwe, modernistische woonwijken als Kleinpolder, Pendrecht, Het Lage Land en Ommoord.

Deze biografie laat een rijk en bewogen leven zien en een breed, creatief oeuvre. Beese was niet alleen actief als stedenbouwkundig architecte, maar ook een aantal jaren als grafisch ontwerpster en fotografe. Ze had een stem in het toenmalige architectendiscours en liet die onder meer horen in artikelen en voordrachten. ‘Wonende zijn wij allen stedebouwers’ luidde de provocerende titel van een van haar publicaties. In haar visie moesten de bewoners van hun huis een ‘woonstede’ maken en zich verantwoordelijk voelen voor hun fysieke woon- en leefomgeving: ‘de grond behoort ons allen toe’.

Meer boekennieuws op Facebook.

ingezonden mededeling: