De pater en de filosoof

De avontuurlijke redding van het Husserl-archief

Toon Horsten

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
De pater en de filosoof

paperback/ gebrocheerd: € 22.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789460018633, geïllustreerd, 312 blz., April 2021
Formaat: 21.0 (h) x 14.0 (b) x 2.9 (d) cm. Gewicht: 480 gram.

Uitgever: Uitgeverij Vrijdag

beschrijving

De internationale bestseller over de Vlaamse pater Herman Leo Van Breda, die het belangrijkste filosofische archief ter wereld uit handen van de Nazi’s redde.

Dat Martin Heidegger, de belangrijkste Duitse filosoof van zijn generatie, voor samenwerking met Hitler en de nazi's koos, is geen geheim meer. Dat hij zijn Joodse mentor Edmund Husserl de rug toekeerde en in 1938 schitterde door afwezigheid op diens begrafenis, evenmin. De pater en de filosoof doet het even onbekende als hallucinante relaas van een jonge Vlaamse franciscaan die voor Husserl en zijn nalatenschap alles deed wat Heidegger had nagelaten. Wat begint als een spannende geschiedenis van manuscriptensmokkel tegen de achtergrond van de Jodenvervolging voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog, ontpopt zich gaandeweg tot een schaduwgeschiedenis van de Europese filosofie van de twintigste eeuw. Met naast pater Herman Leo Van Breda vrijwel alle groten van de continentale filosofie in hoofd- en bijrollen: Edmund Husserl, Martin Heidegger, Emmanuel Levinas, Jacques Derrida, Maurice Merleau-Ponty, Paul Ricoeur, Roman Ingarden, Edith Stein, Jean-Paul Sartre en vele anderen.

“Dit is het soort boek dat in ons land te zelden geschreven wordt, en dat een internationale carrière verdient. Een schitterend en levendig portret, waardoor een hele wereld opnieuw tot leven komt. Grote prestatie, enorme research, goed gecomponeerd, met een groot hart geschreven.” - Stefan Hertmans

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.