Tokiko

Geschenk aan een geisha

Yvonne Schoutsen

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Tokiko

paperback/ gebrocheerd: € 20.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789090339931, geïllustreerd, 348 blz., January 2021
Formaat: 21.6 (h) x 13.5 (b) x 3.0 (d) cm. Gewicht: 506 gram.

Uitgever: Uitgeverij Suchi

bewerkt door: Erik Thé

illustrator: Maartje Jaquet

redactie: Sanne Visch

trefwoorden: geisha japan oorlog

beschrijving

Dit is het levensverhaal van Fujie, die in de twintiger jaren tot geisha wordt opgeleid in de Chinese havenstad Tsingtao, een voormalige kolonie van Japan. De heer Suzuki, die fortuin heeft gemaakt in Sjantoeng, raakt in de ban van deze geisha. Hij heeft een vrouw en vijf kinderen en broedt naarstig op een plan, om Fujie aan zich te kunnen binden op een aanvaardbare manier. Als zijn echtgenote in 1933 weer een kindje ter wereld brengt, mag ze de baby een jaar bij zich houden en borstvoeding geven, maar dan wordt het kind aan zijn geliefde Fujie afgestaan. Zo kan zij het beroep van geisha achter zich laten en wordt ze pleegmoeder van Tokiko.

Dit meisje groeit schijnbaar zorgeloos op, in een door militarisme en keizerverering gedomineerde maatschappij. Als Tokiko elf is, gaan ze terug naar Japan. De oorlog blijkt allesverwoestend te zijn. Zowel Fujie als Tokiko moeten in het reine zien te komen met beslissingen die voor hen genomen zijn.

In dit waargebeurde verhaal volgen we drie generaties vrouwen, die leefden in een wereld die in tijd en afstand ver van ons afstaan, maar van wie we gaan houden alsof ze familie zijn.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Yvonne Schoutsen (1969) werkte als remedial teacher op een vrijeschool tot ze in 2013 naar Japan vertrok voor een boeddhistische pelgrimstocht. In 2015 publiceerde ze haar eerste boek, waarna ze zich volledig op het schrijven heeft gericht. Haar tweede boek kreeg vorm na een werkreis naar China, waar Tokiko, de moeder van haar levenspartner Yutaka Itō, opgroeide. Zijn opmerkelijke familiegeschiedenis moest worden opgetekend.

Yvonne Schoutsen woont met haar zoon in Heiloo. Voor de coronacrisis reisde ze veelvuldig de oceaan over om bij haar partner te zijn, die nu in Tōkyō werkt.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.