Heen en Onweer

Een wereldreis per trein

Def P

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Heen en Onweer

paperback/ gebrocheerd: € 20.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789090335506, 272 blz., November 2020
Formaat: 23.4 (h) x 15.5 (b) x 2.2 (d) cm. Gewicht: 368 gram.

Uitgever: BenKa Uitgeverij

beschrijving

Def P (Pascal Griffioen, Amsterdam, 1969) is vooral bekend als rapper van de Osdorp Posse. Hij was daarmee de grondlegger van de Nederlandstalige hiphop.

Daarnaast is Def P schrijver, taalvernieuwer, kunstenaar, grafisch vormgever, schilder en nu ook wereldreiziger.

Def P wil zijn huwelijksreis onvergetelijk maken. Samen met zijn vrouw Fenske heeft hij het plan om een avontuurlijke wereldreis per trein te maken. De reis geeft Def P de tijd en de mogelijkheid om terug te blikken op zijn leven tot dan toe en deze verhalen te combineren met de avonturen die hij meemaakt tijdens zijn wereldreis over het noordelijk halfrond.

Inmiddels is zijn grote en succesvolle avontuur van twintig hectische jaren met zijn band Osdorp Posse ten einde. De band bepaalde zijn halve leven en Def P maakte met deze groep de meest bizarre dingen mee.

In Heen en Onweer worden de avonturen van zijn wereldreis gekoppeld aan verhalen uit Def P’s jeugd en de succesperiode met de Osdorp Posse. Ook bijzondere uitstapjes naar onder meer het Cuba van Fidel Castro, een Bosnië in puin, het Spanje van de toeristen, de achterbuurten in de VS begin jaren ’90 en de sloppenwijken van Zuid-Afrika komen aan bod.

Ervaren reizigers zullen zich ongetwijfeld herkennen in enkele situaties die Def P meemaakt. Anderen zullen zich juist verbazen over de soms bijzondere ‘normale’ gang van zaken in onder meer Duitsland, Polen, Wit-Rusland, Rusland, Siberië, Mongolië, Tibet, China, Japan en Canada.

In Heen en Onweer denderen de verhalen net zo hard voorbij als de trein zelf. Met vaart en humor neemt Def P de lezer mee op een bijzondere wereldreis en ontstaat er gaandeweg een kijkje in zijn persoonlijke leven.

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Def P (Pascal Griffioen) is geboren in 1969 te Amsterdam. Opgroeiend in de roerige jaren ‘70 en ‘80 wist hij één ding zeker: hij wou tekenaar worden. Hij was vastberaden om direct na de middelbare school het grafisch beroepsonderwijs in te duiken.

Ironisch genoeg kwam er juist tijdens zijn visueel gerichte opleidingen een muzikaal talent boven drijven waar niemand omheen kon. Met zijn controversiële en spraakmakende rapgroep Osdorp Posse was Def P de grondlegger van de Nederlandstalige hiphop. Dit fenomeen groeide met zijn hulp uit tot een onmiskenbaar hoofdstuk in de Nederlandse muziekgeschiedenis.

Ondanks een radioboycot vanwege de rebelse en compromisloze instelling van de Osdorp Posse was deze groep twee decennia lang één van de belangrijkste en meest succesvolle groepen binnen het genre. De groep vergaarde een heuse cultstatus en Def P werd spreekbuis van een generatie. Tussen 1989 en 2009 gingen er van de Osdorp Posse honderdduizenden albums over de toonbank en traden ze op vrijwel elk podium en festival op.

Als vanzelfsprekend was Def P de aangewezen persoon om voor veel hiphopgroepen de vormgeving te bepalen. Zo groeide een hele jeugdcultuur op met zijn logo’s, stickers, platenhoezen, posters, flyers, shirts en tatoeages.

Doordat ook zijn schrijftalent niet onopgemerkt bleef werd Def P in de loop der jaren voor allerlei klussen gevraagd. Van columns en verhalen voor tijdschriften en boeken tot het schrijven (en acteren/presenteren) voor radio, film en TV. Ook in de theaterwereld groeide Def P uit tot bedenker en/of bewerker van complete scripts. En dat alles naast alle baanbrekende muziekprojecten die ondertussen ook doorliepen.

Na volledig meegesleept te zijn door zijn muzikale succes maakt Def P de laatste jaren meer tijd vrij voor zijn andere passies. Hij verruilde langzaam de drukke concertzalen in voor een rustig huis met een atelier en trok zich daar terug met doeken en verf. Zijn werken zijn inmiddels geëxposeerd in diverse steden, van moderne galeries tot het Amsterdams Historisch Museum.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.