Functional Yoga

Fysiek en mentaal fit

Evelien Nederhoed; Sebastiaan Nederhoed

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Functional Yoga

gebonden: € 25.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789090324487, geïllustreerd, 208 blz., January 2020
Formaat: 24.8 (h) x 17.8 (b) x 1.8 (d) cm. Gewicht: 725 gram.

Uitgever: Pumbo

bewerkt door: Evelien Nederhoed

trefwoorden: ademhaling bewegen crossfit fitness hardlopen krachttraining slapen stress vitaliteit yoga

beschrijving

Wil jij je fitter voelen, zowel mentaal als fysiek? Ontdek hoe je door yoga functioneel in te zetten meer uit je dagelijkse activiteiten en sportieve prestaties haalt. En tegelijkertijd mobieler en flexibeler wordt.

Dit rijk geïllustreerde boek is er niet alleen voor mensen die leniger willen worden. Ook als je beter wilt ademhalen of slapen, energieker wilt worden en het leuk vindt om je te verwonderen over je eigen gedrag is het iets voor jou. Praktische beschrijvingen en duidelijke foto’s tillen jouw yoga- en stretchroutines bovendien naar een hoger niveau.

Evelien en Sebastiaan, beiden fanatiek sporter, hebben Yogability opgezet. Een concept dat voor functional yoga staat. Het maakt gebruik van eeuwenoude technieken, verpakt in een modern jasje. In India raakten zij gefascineerd door het positieve effect dat yoga op lichaam en geest heeft. Dit resulteerde uiteindelijk in het boek: Functional Yoga.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Het boek Functional Yoga: fysiek en mentaal fit is het gevolg van het pad dat Evelien (ondernemer) en Sebastiaan Nederhoed (militair) afgelopen jaren volgden. Nadat het koppel elkaar ontmoette, besloot het te gaan reizen. Ook een reis naar India, de plek waar yoga is ontstaan, stond op het programma. Hier verbleven zij enige tijd in een traditionele yogaschool. Terug in Nederland maakten zij met de opgedane kennis en ervaring de vertaalslag naar het functionele yogaconcept Yogability. Traditionele yoga omgezet in praktische oefeningen en duidelijke taal.

Militair op de yogamat
Maar hoe komt een militair op de yogamat? Sebastiaan: ‘Oud zeer uit mijn jeugd, een uitzending, onderbezetting op het werk. Allemaal kleine zandhoopjes die bij elkaar een grote berg vormden met een burn-out tot gevolg. Boeken over mindset, therapie en mindfulness hielpen me allemaal een beetje verder, maar yoga nog het meest. Ik, die stoere gast die aan CrossFit doet, op een yogamatje…’

Eerste kennismaking yoga
Sebastiaans vrouw Evelien, die in het verleden enkele fitnessopleidingen deed en onder andere werkzaam is als copywriter, liet hem kennismaken met yoga. Evelien vertelt: ‘Vroeger dacht ik: “Yoga, dat is niks voor mij. Veel te zweverig.” Achteraf grappig, want ik oordeelde, zonder óóit maar één yogales te hebben gevolgd. Totdat steeds meer mensen in de sportschool vroegen of ik soms yogadocente was, aangezien ik veel rek- en strekoefeningen deed. Ik besloot om yogalessen te gaan volgen en vanaf dat moment was ik hooked’, vertelt ze.

Yoga is voor iedereen
Met het boek willen Evelien en Sebastiaan ook anderen laten kennismaken met de voordelen van yoga. ‘Yoga helpt je niet alleen om een goede lichaamshouding aan te nemen. Oefeningen en houdingen zorgen ervoor dat je sterker, flexibeler en evenwichtiger wordt. Ook de ademhaling kan erdoor verbeteren. Het is vaak angst voor het onbekende waardoor mensen geen yoga willen doen. Met dit boek laten we echter zien dat yoga voor iedereen is.’
inhoudsopgaveVoorwoord 9
Inleiding 11
1. Discipline 13
Yoga voor bewustwording 13
Discipline ontwikkelen 14
2. Ademhaling 16
Ademhalingsprotocol yoga 16
Werking van de ademhaling 17
Aerobe en anaerobe ademhaling 18
Betere zuurstofopname 18
Neusademhaling 20
Borst- en middenrifademhaling 22
Invloed stress op ademhaling 24 Ademhaling tijdens beweging 27
3. Concentratie 31
Meer focus 31
Balans 32
Meditatie 35
4. Flexibiliteit, mobiliteit en stabiliteit 37
Flexibiliteit 37
Mobiliteit 37
Stabiliteit 38
Mobiliteitstest 39
5. Kracht 44
Spierstijfheid 44
Stretchmethoden 45
Warming-up 48
Cooling-down 49
Accessory Work 51
6. Hardlopen 53
Wat zijn heupbuigers? 53
Thomas-test 53
7. Spierpijn 55
Vroege spierpijn 55
Verlate spierpijn 55
8. Houdingen en oefeningen 56
Voeten vormen fundament 57
Houdingen 58
Polsoefeningen 186
Enkeloefeningen 188
9. Stretchroutines 190
Sun Salutation 190
Pre Flow 191
Post Flow 191
Voorbeeld Yogability Flows 193
Bronnen 196
Index 197
Spieren 200
Over ons 203
toelichtingWil jij je fitter voelen, zowel mentaal als fysiek? Ontdek hoe je door yoga functioneel in te zetten meer uit je dagelijkse activiteiten en sportieve prestaties haalt. In dit boek vind je in totaal meer dan 190 ademhalingsoefeningen, tests, houdingen, variaties op houdingen en voorbeelflows.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.