Een levensschets

27 augustus 1824-12 januari 1860

G.J.M. Dahlhaus

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Een levensschets

gebonden: € 31.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789088502828, geïllustreerd, December 2011
Formaat: 26.9 (h) x 20.2 (b) x 1.8 (d) cm. Gewicht: 945 gram.

Uitgever: SWP, Uitgeverij B.V.

beschrijving

Curacao heeft vele bisschoppen gekend, maar de aanwezigheid van Mgr. Martinus Niewindt heeft niet alleen het meeste indruk gemaakt, ook is hij degene geweest met een onstuitbare energie en daadkracht om de bevolking van Curacao te helpen, onderrichten en te steunen.
Niewindt kwam in augustus 1824 aan op Curacao en is daar tot aan zijn dood in januari 1860 gebleven. In 1824 was de katholieke gemeenschap gegroepeerd rond 1 kerkgebouw, maar gedurende zijn bewind werden nieuwe gebouwen neergezet in Santa Maria, Santa Cruz, San Willibrordo. Een meisjesweeshuis werd gebouwd en het onderwijs aan hen kreeg vorm.
Ook is Niewindt de oprichter van het St. Elisabethhospitaal.

Wat deze bisschop ook heeft verricht, hoe hoog ook zijn verdiensten staan aangeschreven, alles is ondergeschikt en wordt gedragen door zijn levenswerk en levensdoel: de vrijmaking, ontwikkeling, en de beschaving van de slaven. Door zijn niet aflatende inspanningen heeft Niewindt belangrijke stappen kunnen zetten om de emancipatie van de zwarte bevolking te realiseren.

In 1924 verscheen van de hand van G. Dahlhaus een zeer uitgebreide levensloopbeschrijving over het leven en werk van Niewindt. Deze 500-pagina's tellende uitgave wordt nu in oorspronkelijke vorm opnieuw uitgegeven in samenwerking met het dagblad Amigoe.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.