Leiderschap met vallen en opstaan

reflexen en reflecties

Jan de Vuijst

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Leiderschap met vallen en opstaan

paperback/ gebrocheerd: € 19.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789087730253, geïllustreerd, 130 blz., April 2017
Formaat: 22.0 (h) x 14.5 (b) x 1.2 (d) cm. Gewicht: 205 gram.

Uitgever: Scriptio

beschrijving

Leidinggevenden moeten veel: klanten tevreden houden, processen en procedures en protocollen handhaven, improviseren wanneer de situatie daarom vraagt, grenzen trekken wanneer dat nodig is, teams bij elkaar houden. Ze moeten individuen in hun kracht zetten, functioneringsgesprekken houden en nieuwjaarstoespraken, veranderingen managen, maar ook continuïteit waarborgen, empathisch zijn, of nee: coachend toch maar. Streng optreden maar ook geduldig zijn, de baas of toezichthouder tevreden houden maar wel ondernemend optreden, enzovoort, enzovoort, enzovoort. Sommigen worden er knettergek van, en anderen krijgen het neuriënd voor elkaar.

In deze bundel met korte artikelen neemt Jan de Vuijst ons lichtvoetig mee naar zeer verschillende situaties en dilemma's waar leidinggevenden mee geconfronteerd worden. Het gaat over angstcultuur, maar ook over charisma; over perspectief en creativiteit, maar ook over beslissingen nemen en doorzetten.
In de meeste artikelen wordt wel verwezen naar wetenschappelijke inzichten, maar de toon is toch vooral relativerend. Niet alles wat wetenschappelijk is, is immers waar en niet alles wat waar is, is wetenschappelijk. In de praktijk gedragen mensen zich vanuit hun innerlijke motivatie en niet omdat het wetenschappelijk is onderbouwd of voorgeschreven. De leidinggevende die zich gemakkelijk en relativerend met zijn of haar eigen gedrag en de effecten daarvan verhoudt - die daarbij 'wendbaar' is zoals men tegenwoordig graag zegt - doet het goed en kan zich ontspannen toeleggen op succesvol leidinggeven.

Jan de Vuijst (1954) is bestuursadviseur, executive coach en hoogleraar aan de universiteit van Tilburg. Bij de business school van die universiteit TIAS School for Business and Society legt hij zich toe op leiderschap en verandermanagement. Eerder verscheen van zijn hand onder meer Professioneel adviseren, begrip, empathie en beïnvloeden (Concept Uitgeefgroep 2014).

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.