Rembrandt en de Universiteit Leiden

Jef Schaeps; Mart van Duijn

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Rembrandt en de Universiteit Leiden

paperback/ gebrocheerd: € 12.50

ISBN: 9789087283322, geïllustreerd, 64 blz., June 2019
Formaat: 20.9 (h) x 14.8 (b) x 0.8 (d) cm. Gewicht: 146 gram.

Uitgever: Leiden Publications

beschrijving

Rembrandt is onlosmakelijk verbonden met de stad Leiden. Hij werd er geboren, ging er naar school en begon er zijn carrière als een van de grootste schilders in de Nederlandse geschiedenis. Eenzelfde verbondenheid is er tussen Rembrandt en de Universiteit Leiden. Hij schreef zich daar op 20 mei 1620 in als student letteren en deed dat, zoals uit deze publicatie zal blijken, in februari 1622 nog eens. Die inschrijving en herinschrijving worden in de Universiteitsbibliotheek bewaard, samen met talloze andere bronnen over Rembrandts leven en werk. Bovendien bezit de bibliotheek tal van prenten en tekeningen van Rembrandt, en ook van zijn tijdgenoten.
In "Rembrandt en de Universiteit Leiden" wordt een selectie uit de collecties van de Universiteit getoond en besproken – bronnen, documenten, etsen en tekeningen. Zo wordt een beeld geschetst van Rembrandts Leidse tijd, van zijn geboorte in 1606 tot aan zijn vertrek naar Amsterdam in 1631.

Jef Schaeps is kunsthistoricus en als conservator prenten en tekeningen verbonden aan de Universitaire Bibliotheken Leiden.
Mart van Duijn is historicus en als conservator westerse handschriften en archieven verbonden aan de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaatIn het archief van de Universiteit Leiden is een document ontdekt dat nieuw licht werpt op de studietijd van Rembrandt. De vondst van zijn herinschrijving als student in februari 1622 bewijst dat ‘Rembrandus’, Rembrandt Harmenszoon van Rijn, langer aan de academie in zijn geboortestad heeft gestudeerd dan tot nu toe werd gedacht.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.