Writing in context

insular manuscript culture 500-1200

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Writing in context

paperback/ gebrocheerd: € 36.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789087281823, geïllustreerd, May 2013, Engels
Formaat: 19.0 (h) x 14.6 (b) x 2.0 (d) cm. Gewicht: 528 gram.

Uitgever: Leiden University Press

serienaam/reeks: Studies in Medieval and Renaissance Book Culture

redactie: Erik Kwakkel

beschrijving

Dit boek bevat zes studies geschreven door prominente onderzoekers van het insulaire boek. De leidraad wordt gevormd door het handschrift als fysiek object, hoewel er ook aandacht is voor schrift op en in andere objecten.
Verschillende aspecten van de Engelse schriftcultuur van voor 1200 komen aan de orde: van de layout in de Angelsaksische oorkonden (Kathryn Lowe) tot de overgang van Angelsaksische naar een Normandische-Geinspireerde schriftstijl (Teresa Webber). Twee hoofdstukken presenteren een eerste synthese van een fenomeen: Michelle Brown analyseert de schriftcultuur van het koninkrijk van Mercia, terwijl David Dumville een beknopte geschiedenis van het insulaire schrift presenteert. Francis Newton en Mary Garrison bestuderen elk een individueel handschrift. De eerste laat zien hoe de (Eadui) kopiist van het Hannover evangelienboek verantwoordelijk was voor het decoratieve programma van dit belangrijke handschrift terwijl de laatste betoogt hoe Plinius' Historia naturale in VLF 4 in de Leidse Universiteitsbibliotheek is vervaardigd in York ten tijde van Alcuinus.

Erik Kwakkel is palaeograaf aan de Universiteit Leiden, waar hij leiding geeft aan 'Turning Over een New Leaf: Manuscript Innovation in the Twelfth-Century Renaissance', mogelijk gemaakt door NWO.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.