Van orakelbot tot weblog Deel 1 Lesboek klassiek Chinees

Paul van Els

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Van orakelbot tot weblog Deel 1 Lesboek klassiek Chinees

paperback/ gebrocheerd: € 45.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789087281090, geïllustreerd, 212 blz., February 2011
Formaat: 25.4 (h) x 18.7 (b) x 1.4 (d) cm. Gewicht: 503 gram.

Uitgever: Leiden University Press

beschrijving

Deel 1, deel twee is verkrijgbaar onder het ISBN 9789087281380

De uitspraken van Confucius, de strategieën van Sunzi, de wonderverhalen van Gan Bao en de gedichten van Li Bai… al deze teksten zijn lang geleden opgetekend in het Klassiek Chinees, een taal die al meer dan tweeduizend jaar wordt gebruikt door denkers, dichters, schrijvers, dokters, priesters en andere geletterden in China. 'Van orakelbot tot weblog' is het eerste Nederlandstalige lesboek voor deze eeuwenoude, maar nog springlevende schrijftaal.

Dit lesboek onderscheidt zich door:
- de trapsgewijze inleiding in de Klassiek Chinese grammatica
- de vele oefeningen met nieuwe woorden en grammaticale constructies
- de historische presentatie van oorspronkelijke teksten
- de literaire diversiteit: van filosofie tot poëzie, van orakelbot tot weblog
- de vele leestips en cultuurhistorische terzijdes
- de talloze kleurrijke afbeeldingen

De Leidse sinoloog Paul van Els heeft voor het Klassiek Chinees een unieke methode ontwikkeld. Deze methode gaat uit van een grondige opbouw van kennis van de Klassiek Chinese woordenschat en grammatica. Daarna volgen zorgvuldig gekozen oorspronkelijke Klassiek Chinese teksten, die je kennis laten maken met diverse literaire genres uit uiteenlopende historische periodes. Zo ervaar je de grote verscheidenheid van de Chinese schriftcultuur en ontwikkel je tegelijkertijd een stevig historisch bewustzijn.

'Van orakelbot tot weblog' bestaat uit twee rijk geïllustreerde delen:
In Deel 1 leer je de basisgrammatica van het Klassiek Chinees, bouw je een degelijke woordenschat op en lees je korte tekstjes.
In Deel 2 leer je uitzonderlijke grammaticale partikels en constructies, bouw je je woordenschat verder uit en lees je langere teksten die zijn geschreven in een tijdspanne van maar liefst drieduizend jaar.

"Een uitstekende, systematische inleiding in de klassieke Chinese schrijftaal, met tal van voorbeelden die vaak zijn ontleend aan de klassieke literatuur. De grammatica wordt duidelijk uitgelegd en geleidelijk aan wordt een woordenschat opgebouwd. Het boek ziet er bovendien door de vele, adequate illustraties fraai uit. Onmisbaar voor wie zich de klassieke Chinese schrijftaal eigen wil maken." - Dr. K.L. de Leeuw (UvA)

"Het boek 'Van orakelbot tot weblog' is een stapsgewijze studiereis door de Klassiek Chinese taal op weg naar het lezen van authentieke Chinese oude teksten. Met dit boek heeft Paul van Els, docent Talen en Culturen van China, een unieke lesmethode Klassiek Chinees ontwikkeld. Dit is het eerste Nederlandstalige lesboek voor deze eeuwenoude en nog steeds springlevende schrijftaal."- Joke Bruynzeel, Chinacultuur trainer

- Paul van Els (1975) studeerde Talen en Culturen van China aan de Universiteit Leiden, en verbleef voor studie ook enkele jaren in Peking, Cambridge en Leuven. Hij promoveerde in 2006 op de Wenzi, een tweeduizend jaar oude politiek-filosofische tekst uit de daoïstische traditie. Momenteel is hij als universitair docent werkzaam aan zijn Alma Mater.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.